Türkiye’ de sabit sermaye yatırımları ile enflasyon ilişkisinin analizi (1963- 2000 Dönemi) - Yılmaz, Selman (My University, 2001)
Türkiye'de Sabit Sermaye Yatırımları ile Enflasyon İlişkisinin Analizi (1963-2000 Dönemi) isimli bu çalışma, olarak; Türkiye'nin iktisadi büyümesine engel oluşturan en önemli etken ekonomik istikrarsızlığın nedeni enflasyon ile iktisadi büyümenin en etkin ölçüsü sabit sermaye yatırımları arasındaki ilişkileri analiz etmek amacı ile yapılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak yatırım ve enflasyon kavramları anlatılmaktadır. İkinci bölümde makro-ekonomideki teoriler ana hatları ile anlatılmakta ve her bir teorinin yatırım ve enflasyon hakkındaki görüşleri belirtilmektedir. Üçüncü bölümde ise Türkiye ekonomisinde 1963 yılı planlı dönemden başlanılarak 2000 yılına kadar sabit sermaye yatırımlarının ve enflasyonun analizleri ayrı ayrı yapılmakta ve daha sonra makroekonomi politikası teorisi Türkiye ekonomisine yatırımlar ve enflasyon açısından uygulanmaktadır. Dördüncü bölümde ise sabit sermaye yatırımları ile enflasyonla ilgili ekonometrik uygulamalar yapılmakta ve Türkiye ekonomisinde sabit sermaye yatırımları ile enflasyon arasındaki karşılıklı etkileşim yorumlanmaktadır. Bu çalışma Türkiye ekonomisinde sabit sermaye yatırımlarının planlı olarak başlatıldığı 1963 yılı ile 2000 yılları arasında dönem olarak sınırlandırılmıştır. Konu olarak ise, yatırımların getiri öncesi ile enflasyon arasındaki ilişkilerin analizi ile sınırlandırılmıştır. Sabit Sermaye Yatırımları, Enflasyon, Türkiye Ekonomisi, Yatırım

This project, hereby is called The Analysis of relation between fixed capital investments and inflation covering the period of 1963-2000 at Turkish Economy seeks to examine the relation between the reason of economic instability, which is the most considerable obstacle against development of Turkish economy, and the most effective scale of fixed capital investment. Study is to be subdivided into four chapters. At the first chapter, the conception of investment and inflation is to be briefly analysed. At the second part, macroeconomic theories are to be underlined and the aspect of each theory related to inflation and investment is to be presented. At the third stage, fixed capital investments and inflation analyses are separately to be concluded by taking the period 1963-2000 in Turkish economy into consideration. Subsequently, the theory of macro economy policy is to be applied in terms of both inflation and investments into Turkish economy, at this project. As conclusion, at the final chapter, econometric implementations with regard to fixed capital investments and inflation are to be put in practise. Hence, the mutual influence between fixed capital investments in Turkey and inflation are to be interpreted. At this project, the reason of inflation and the motive of investments are limited by fixed capital investments in terms of subject. Thus, the finance of investments and their related decisions are to be taken into consideration whereas yield of investments falls outside the scope of this study. Key words : Gross Fixed Investments, Inflation, Turkish Economy, Investment
Keywords: ENFLASYON-TÜRKİYE; Sermaye yatırımları