Kurumsal girişimcilik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: mücevherat sektöründe bir araştırma - Altınbaş, Zübeyde (My University, 2013)
KURUMSAL GİRİŞİMCİLİK VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: MÜCEVHERAT SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA İşletmenin çevresinin sürekli değişmesi ve bu değişime uyum sağlamanın önemi nedeniyle girişimcilik ve bağlılık günümüz işletmeler için çok önemli iki konu olarak görülmektedir. Kurumsal girişimcilikte; bireysel bazlı girişimciliğin, kurumsal olarak işletmeye giydirildiği görülmektedir ve bu zamana kadar çok farklı şekillerde nitelendirilmiştir. Bu anlamda temeli yenilikçilik olmak üzere, risk alma, proaktiflik ve agresif rekabetçilik temel değişkenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların, çok popüler bir konu olan örgütsel bağlılık üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. Nitekim araştırma sonuçları bu düşüncemizi doğrulamaktadır. Risk alma faktörü, bağlılıkları en fazla etkileyen faktörlerden biri olmuştur. Örgütsel bağlılıkta; her araştırmacının kendi uzmanlık alanına göre bir tanımlama yaptığı ve literatürde net olarak üzerinde anlaşılmış bir tanımın olmadığı göze çarpmaktadır. Çalışmamızda; duygusal, devam ve normatif bağlılık boyutlarından oluşmaktadır. İşletmelerin amaçlarına ulaşmasında en önemli etkenlerden biri olan kurumsal bağlılık, yani çalışanların bağlılığı birçok faktöre bağlı olarak şekillenmektedir. Bu faktörlerin içinde kurumsal girişimcilik davranışının yeri ve yönü tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışanların bağlılıklarına etki edecek duyguların paylaşımı, birliktelik duyguları, riskin beraber üstlenilmesi, kurumsal girişimciliği bir kültür olarak kendilerine yerleştirmiş işletmelerde daha fazla yaşanabilmektedir.

RELATIONSHIP BETWEEN CORPORATE ENTREPRENEURSHIP AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT: A RESEARCH AT JEWELLRY SECTOR Entrepreneurship and commitment are two very important topics for businesses due to the environment of businesses changing constantly and the importance of adapting to this change. It is seen in corporate entrepreneurship that individual-based entrepreneurship is carried out by businesses institutionally and it has been characterized in many different forms until now. In this sense; taking risks, being proactive and aggressive competitiveness emerge as key variables based on innovation. It is thought that these can be effective on organizational commitment which is a very popular topic. As a matter of fact, research results confirm this opinion. The factor of risk-taking has been one of the factors that effects commitments the most. It stands out in organizational commitment that each researcher defines it in accordance with their field of expertise and that there is no definition that has been clearly agree upon in literature. Our study consists of the affective, continuance and normative dimensions of commitment. Organizational commitment, namely the commitment of employees, which is one of the most important factors for businesses in achieving their goals, takes shape depending on many factors. The place and direction of the behavior of corporate entrepreneurship among these factors has been tried to be determined. The sharing of feelings that effect the commitment of employees, the feeling of togetherness, taking risks together are experienced more commonly in businesses that have embraced corporate entrepreneurship as a culture.
Keywords: Girişimcilik; İşletme Yönetimi; Örgütsel Bağlılık