Sosyal medyada çocuk istismarı : İnstagramda ebeveynler tarafından çocukların kullanımı üzerine bir inceleme - Yüce, Nurten (My University, 2020)
Çocuk istismarı evrensel bir sorun olmakla birlikte günümüzde hem artmakta hem de şekil değiştirmektedir. Bu bağlamda da sosyal medya araçlarının popülerlik kazanması ve kullanım oranının artmasına paralel olarak sosyal medya araçlarında çocukların yer alması ile beraber çocuk istismarı eylemleri bu araçlarda da görülmeye başlamıştır. Cinsel istismar eylemlerinden çocuk mahremiyetinin ihlaline, çocuk haklarının ihlal edilmesinden çocukların ticari amaçlı sömürülmesine kadar istismar eylemleri sosyal medya araçlarında görülmektedir. Özellikle de günümüzde en popüler sosyal medya araçlarından biri olan Instagram hesaplarında çocuk içerikleri çokça yer almaktadır. Bu bağlamda da ebeveynler sürekli olarak çocuklarının fotoğraf ve videolarını herkese açık olan Instagram sayfalarında paylaşmakta ve çoğu zaman bu paylaşımlarda reklamlara yer vererek gelir elde etmektedirler. Gelir elde etmek amacıyla ticari kaygılarla yapılan çocuk paylaşımlarının çocuk sağlığı üzerinde birçok etkisi bulunmaktadır. Instagram üzerinden ebeveynler tarafından yapılan bu paylaşımlar bir yandan çocuğun özel yaşamının ihlal edilmesine sebep olurken bir yandan da çocuğun ekonomik olarak sömürülmesine neden olmaktadır.

Although child abuse is a universal problem, it is both increasing and changing shape today. In this context, in parallel with the popularity of social media tools and the increase in the usage rate, child abuse actions have started to be seen in these tools as well as the presence of children in social media tools. From sexual abuse acts to violation of child privacy, violation of children's rights to commercial exploitation of children, abuse acts are seen in social media tools. Especially in Instagram accounts, which is one of the most popular social media tools today, there is a lot of children's content. In this context, parents constantly share their children's photos and videos on their public Instagram pages and often earn income by including ads on these posts. Sharing children with commercial concerns in order to generate income has many effects on child health. These posts made by parents on Instagram cause violation of the child's private life, on the one hand, and economic exploitation of the child.
Keywords: Child Abuse; Child Abuse In Social Media; Children; Çocuk İstismarı; Çocuklar; Halkla ilişkiler; Instagram; Public relations; Social media; Sosyal medya; Sosyal Medya Çocuk İstismarı