Arap dilinde eşdizim - Önder, Şeyma Gülsüm (My University, 2014)
Dilbilim dilin bilimsel boyutta incelenmesini konu edinen bilim dalıdır. Sözcükbilim, sözlükbilim, sentaks, semantik gibi alt dalları ile dili her yönüyle inceleyen dilbilimde eşdizim bu alt dalların hepsinde yeri olan lugavi öge olma özelliğine sahiptir. Dilbilimin yakın tarihte ortaya çıkması nedeniyle teşekkül sürecini tamamlayamamış olması eşdizimi de etkilemiştir. Dolayısıyla eşdizim, tanımından çeşitlerine kadar muhtelif görüşlerin yer aldığı bir konu olma özelliğini korumaktadır Eşdizim dilbilimin bütün dallarıyla kuşattığı bilimsel bir konudur. Bu nedenle sözlük çalışmalarından söz varlığı çeşidi olmasına kadar dilbilimin dallarıyla bağlantılıdır. Özellikle anlambilimde çok önemli bir yere sahip olan eşdizim, unsurları arasındaki anlamsal irtibatın keyfiyeti araştırıldığında olağanüstü verilerin elde edilmesini sağlar. Eşdizim genel dilbilimde yerini bulurken özelde Arap dili içerisinde klasik kaynaklardan Arap dilinin en temel kaynağı olan Kuran’da önemini muhafaza etmektedir. Bu çalışma eşdizimin her yönüyle incelenip özellikle dilbilimsel olguların tartışılmasına konu olmasını incelemektedir. Ayrıca bu tartışmalara çözüm önerileri getirmeye yönelik bilimsel bir çalışmadır. Anlambilim, Sentaks, Kuran, Klasik Eserler, Arap Dili, Belagat,

The linguistics is a science of which subject is research of the language. In the linguistics that studies the language all the points with lexicology, sentax, semantics; the collocations has a language element thet has a place in all the disciplines. Not to complete process of development because of appearing in the near time has affected the collocation. So the collocations is subject that has different opinions in its definition, kinds etc. The linguistics surrounds the collocations with all disciplines. Therefore the collocations is associated with the disciplines of the linguistics in dictionary researchs and vocabulary of lexicology. The collocations has an important role in semantics, too. So the elements of a collocation are related to each other in terms of semantical unit. The collocations has an important role in Quran that is a basic resource of Arabic language. This study approaches the collocations with all points and its discussions with solutions. Collocations, Linguistics, Lexicology, Semantics, Sentax, Quran, Classical Books of Arabic, Arabic Language, Literature,
Keywords: Anlambilim; Arap Dili; Dilbilim; Kuran; Sözcükbilim; Tarih