Kamu hizmetlerinin desantralizasyonu sürecinde Türkiye’de belediye hizmetleri ve gelirleri - Akyar, Fatih Kaan (My University, 2008)
1950 sonrası köyden kente doğru başlayan göç dalgası klasik kent yönetiminde değişiklikler meydan getirmiştir. Bu değişimle birlikte kamu hizmetinin sağlanmasında yerel yönetimlerin önemi artmıştır. Yerel yönetimler içinde ise en önemli kamu kuruluşu belediyedir. Türkiye’de kentte yaşayan nüfusun artışı ve buna paralel olarak sağlanan kamu hizmetlerinin çeşitliliğindeki artış belediyelere olan gereksinimi artırmaktadır. Çalışmada kamu hizmetlerinde meydana gelen değişimleri, kamu hizmetinin desantralizasyonunu ve yerinden yönetimin olumlu olumsuz yanları değerlendirilmiştir. Yönetimler arası hizmet paylaşımına ve bu konudaki kriterlerin neler olduğuna dair teorik bir çerçevede birçok yazarın eleştirileri yer almaktadır. Çalışmada belediyelerin sürdürülebilir bir kent meydana getirmesi için daha fazla yatırım yapması gerektiği ve bu yatırımlar için yeterli kaynağın sağlanmadığı ifade edilmiştir. Kentsel kamu hizmetleri için ihtiyaç duyulan kaynağın sağlanmasından önce yönetimler arası hizmet bölüşümü yapılmalıdır. Hizmet bölüşümü ile birlikte, belediyeler için sunması gereken hizmetlere yönelik etkin bir kaynak bölüşümü oluşturulur. Belediye gelirlerinin yaklaşık olarak yarısı merkezi yönetim transferlerinden elde edilmektedir. Bu kaynak bölüşümü belediyelerin

gelirlerini artıracak bir yapıya dönüştürülerek belediyelerin mali özerkliği artırılabilir. Bu sayede belediyeler, sürdürülebilir kent için gerekli olan yatırımları yapabilirler. Bu çalışmayı sonuçlandırmamda bana karşı sonsuz sabır gösteren ve görüşleri ile katkıda bulunan değerli hocam Prof. Dr. Ayşe GÜNER’e, tüm çalışmalarımda destek olan aileme ve dostlarıma teşekkür ederim. Çalışmanın tüm ilgililere yararlı olmasını dilerim. Desantralizasyon, Kamu Hizmeti, Belediye Gelirleri. Yönetimler Arası Hizmet Bölüşümü ve Kaynak Paylaşımı. ABSTRACT Emigration from town to cities which started after 1950s caused to changes on classic civic government. Nevermore, the importance of local government on provide public services increased. The most important public organization is municipality in local goverments. In Turkey, increase in population of cities and parellel to this increase in diversity of public services provided, lead to increase in necessity of municipalities. In the study, changes on public services, decentralization of public services and advantages and disadvantages of local governance have been evaluated. It also includes criticism of many authors in a theoretical framework about service sharing between governments and what the criterias are on this case. It has been denoted in the study that there is more investment need to make sustainable city and adequte sources for this investments has not been provided. Before providing the required source for public services, the service should be shared between governments. In addition to service sharing, an effective source sharing should be established for municipalities about public services which they provide. Nearly half of the municipal revenue has been gained from transfers by central management. The financial autonomy of municipalities can be enhanced by configuring the source sharing to the structure that lead to increase in municipals’ own gains. By this way, it will be possible to make investments for sustainable city. Many thanks to Prof. Dr. Ayşe GÜNER for her great patience and valuable contribution, special thanks to my family and friends for their assistance. I wish this study to be helpful for all concerned. Key words: Decentralization, Public Service, Municipal Revenues. Service sharing and source sharing of goverments.
Keywords: Kamu Hizmetleri; Yerel Yönetimler (Belediyeler)