5510 sayılı kanun’a göre iş kazası sayılan hâller ve iş kazasının bildirilmesi - Akel, Ömer (My University, 2019)
Çalışma yaşamında sıkça karşılaşılan iş kazaları, kişileri bedensel ya da ruhsal olarak engelli duruma getirebildiği gibi ölümle de sonuçlanabilmektedir. Bu durumda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, Kanun’da sayılan unsurların varlığı hâlinde kazaya uğrayan kişiye ya da geride kalanlarına önemli haklar sağlanmaktadır. Ancak 5510 sayılı Kanun’da öngörülen haklardan yararlanabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapılmış olması ve Kurumun da bildirim yapılan olayı iş kazası sayması gerekmektedir. 5510 sayılı Kanun’a göre iş yaşamında meydana gelen her kaza, iş kazası sayılmamaktadır. Bu bakımdan bildirim yapmakla yükümlü kişilerin, kazaya uğrayanların ve hatta geride kalanlarının, hangi hâllerin 5510 sayılı Kanun’a göre iş kazası kapsamında değerlendirildiğini bilmesi önem taşımaktadır. Bu bağlamda çalışmamızın kapsam ve sınırını 5510 sayılı Kanun’da düzenlenen ve iş kazası olarak hükme bağlanan durumların, öğreti ve yargısal içtihat çerçevesinde ele alınarak irdelenmesiyle bedensel ya da ruhsal zararlara neden olan iş kazaları ve iş kazalarının bildirilmesi oluşturmaktadır.

Work accidents, which are frequently encountered in working life, can cause people to be disabled either physically or mentally and may result in death. In this case, in accordance with the Law No. 5510 on Social Security and General Health Insurance, certain rights are granted to the person or the survivors of the accident in the presence of the elements listed in the Law. However, in order to benefit from the rights stipulated in the Law no. 5510, the Social Security Institution has to be notified and the Institution must also be reported about the accident has to be reported to the Institution. According to the Law no. 5510, every accident occurring in business life is not considered as a work accident. In this respect, it is important that the persons responsible for notification, the ones who are injured and even the ones who remain behind are aware of the conditions of work accident according to the Law No. 5510. In this context, the scope of our study limited by regulated in the Law no. 5510 and the cases that are set as work accidents are examined by considering them in the framework of the doctrine and judicial jurisprudence.
Keywords: Bedensel Zarar; İş hukuku; İş Kazası; İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası; İş Kazasının Bildirilmesi; Labor laws and legislation; Mental Damage; Physical Damage; Report of Work Accident; Ruhsal Zarar; Work Accident; Work Accident and Occupational Disease Insurance