Hamstring greftli ön çapraz bağ rekonstrüksiyonlu sporcularda postoperatif spora dönüş dönemi takip parametrelerinin belirlenmesi - Cebeci, İlbilge (My University, 2006)
1- ÖZET ÖÇB rekonstrüksiyonundan sonra en çok tartışılan konulardan biri spora dönüş aşamasındaki egzersizlerdir. Bu çalışmanın amacı klinik rehabilitasyon sonrası sporcunun sahaya çıkıp antrenmana başlayabilmesi öncesinde ihtiyaç duyulan egzersiz reçetesini oluşturmak ve etkilerini incelemektir. Bu çalışmada 1. lig düzeyinde basketbol, futbol, voleybol ve hentbol sporunu yapan ve ÖÇB kopması sonucu tek katlı hamstring greftli rekonstrüksiyon ameliyatı geçiren yaşları 20,75 ± 3,39 yıl, boyları 181,79 ±11,90 cm, vücut ağırlıkları 72,13 ± 15,13 kg olan 20 adet erkek (10) ve bayan (10) A ve genç takım sporcusu postoperatif 3- 5. aydan itibaren 8 haftalık bir egzersiz programının önce ve sonrasında, uyluk-kalf çevre ölçümleri, vücut ağırlıkları, izokinetik diz ekstansiyon / fleksiyon maksimum tepe torkları arasındaki kayıpları (fark), denge tahtası ve stabilometre üzerinde denge ve propriyosepsiyon, dikey sıçrama, tek bacak yatay sıçrama, tek bacak üçlü yatay sıçrama, tek bacak üçlü çapraz sıçrama testleriyle patlayıcı kuvvet, sekiz şekli koşu testiyle de çeviklik-çabukluk ve reaksiyon süreleri ölçüldü. Bulgularımızda egzersiz programının sonrası, öncesindeki testlere göre, vücut ağırlığında ve kalf ile uyluk çevre ölçümlerinin, denge tahtasında çift ayak gözü açık ve kapalı durabilme ile stabilometre testlerinin ve fonksiyonel motor testlerin tümünde (p< 0,001) istatiksel olarak çok ileri derecede anlamlı farka rastlanmıştır. Ancak; denge tahtasında tek ayak gözü açık ve gözü kapalı durabilme sürelerinde ve izokinetik testlerdeki tepe torklar arası farklar açısından 60°/ sn'deki ve 180°/ sn'deki ekstansiyon ile 180°/ sn ve 240°/ sn'deki fleksiyon değerlerinde istatiksel olarak anlamlı bir artış gözlenememiştir (p> 0,05). Ancak; 240°/ sn'deki ekstansiyon farklarında istatistiksel olarak çok ileri derecede anlamlı (p< 0,001), 60°/ sn'deki fleksiyon farklarında ise anlamlı farka rastlanmıştır (p< 0,05). Sonuç olarak uygulanan spora dönüş egzersiz programının kuvvet, çabukluk, çeviklik, denge ve propriyosepsiyon gibi biyomotorik özelliklerde genel olarak artışa neden olduğu saptanmıştır. 2.

Determining The Parameters of Return to Sports in Athletes with ACL Reconstruction with Hamstring Graft One of the most discussed points after ACL reconstruction is the exercises should be done before returning to sports. The purpose of this study is to determine the exercise regimen needed to be done before the athlete participates in the practice and to investigate the effects. 20 athletes: 10 males and 10 females, (Mean ± Standart Deviation (SD) 20,75 ± 3.39 years, 181,79 ±11,90 cm height, 72,13 ± 15,13 kg weight) playing basketball, football, volleyball, handball in the A and junior teams in the premier league who had gone under ACL reconstrusction 3-5 months before participating in our 8 weeks program has been tested with circumference measurements of quadriceps and gastrosoleus, isokinetic leg extension / flexion deficits between maximum peak torques, balance and proprioception on balance board and stabylometer, vertical jump, one leg hop, one leg three times hop, one leg three times cross hop test, eight figure running test. Results: After our exercise program, the athletes' body weights, gastrosoleus and quadriceps circumferences, double feet standing on the balance board with eyes open and shut and the stabylometer tests and in all of the functional motor tests there has been a statistically very highly significant difference between the first and the second tests (p< 0.001). But between the first and the second one leg standing on the balance board with eyes open and shut tests there wasn't a statistically significant difference (p> 0.05). In the isokinetic tests between the fisrt and second peak torque deficits in 240°/ sec extension statistically very highly significant (p< 0.001) and 60°/ sec flexion there is statistically significant difference (p< 0.05). In 60°/ sec and 180°/ sec extension, 180°/ sec and 240°/ sec flexion peak torque deficits there wasn't statistically significant difference (p> 0.05). Conclusion: After our 8 weeks program consisting of running, neuromuscular training, flexibility, quickness and agility; there has been an improvement of these functional abilities.
Keywords: Anatomi; Beden Eğitimi ve Spor; Biyomekanik; Rehabilitasyon