HAREKET EĞİTİMİ PROGRAMININ 4-6 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARDA VÜCUT KOMPOZİSYONU ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Çalışmamız, hareket eğitimi programının, 4-6 yaş grubu çocuklarda vücut kompozisyonunun gelişimine katkı sağlayıp sağlamadığını belirleyebilmek ve bu alanda yapılacak diğer çalışmalara ışık tutabilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmamıza 35'i çalışma, 35'i kontrol olmak üzere toplam 70 çocuk gönüllü olarak katılmıştır. Ailelerden ve okul yönetiminden çocukların çalışmaya katılabilmesi için yazılı onay alınmıştır. Çalışma grubuna 1 eğitim öğretim yılı boyunca haftada 3 gün 1'er saat süreyle hareket eğitimi programı uygulanırken, kontrol grubu günlük okul öncesi eğitim programına devam etmiştir. İstatistiksel analizler için SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının kendi içlerindeki ön ve son test değerlendirmesi için eşleştirilmiş t testi, grupların minimal ve maksimal değerlerinin belirlenmesi için tanımlayıcı istatistik, gruplar arası karşılaştırma için bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır.Yapılan istatistiksel analizler sonucunda; çalışma grubunun, ön-son test; vücut kompozisyonu, çap, çevre ve triceps deri kıvrım kalınlığı ölçüm değerlerinde (p<0,01) düzeyinde, supscapula deri kıvrım kalınlığı ve beden kitle indeksi ölçüm değerlerinde ise (p<0,05) düzeyinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Biceps, chest, abdominal, suprailiak, thigh ve calf deri kıvrım kalınlığı ve %yağ değerlerinin ön ve son testleri arasında anlamlı fark bulunamamıştır (p>0,05). Kontrol grubunun, ön-son test; vücut kompozisyonu, çap, çevre ve deri kıvrım kalınlığı ölçüm değerlerinde (p<0,01) düzeyinde, triceps deri kıvrım kalınlığı ölçüm değerinde ise (p<0,05) düzeyinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Çalışma ve kontrol grubu arasındaki farka bakıldığında ise; boy, kulaç uzunluğu, oturma yüksekliği, önkol çevresi, biceps, triceps, chest, abdominal, suprailiak, thigh deri kıvrım kalınlığı ve %yağ, ölçümleri ortalamalarında, çalışma grubu lehine (p<0,01) düzeyinde, diğer özelliklerde ise (p<0,05) düzeyinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Kilo; biacromial, biiliac, bitrochanter, göğüs, humerus ve femur çap, baş, omuz, göğüs, kalça, biceps, uyluk ve calf çevresi ölçümlerinde gruplar arasında anlamlılık tespit edilememiştir (p>0,05)

The aim of this study was to contribute to the improvement of body compositions of pre-school children, ages 4-6. 70 Children volunteered in this study as participants. The subjects consist of two groups: experimental group (n=35) and control group (n=35). The control group (CG) continued with the routine pre-school educational programme while the experimental group (EG) was given movement education programme for 1 academic year (3 days a week, 1 hour for each day). SPSS 17.0 was used for statistical analysis. For the assesment of pre and post-tests both groups among each other paired sample t-test was used. Descriptive statistics were used for detecting the minimal and maximal values of groups. Finally, independent sample t-test was used for the comparison of groups. As a result of the statistical analysis, a significant difference was detected for CG, (p<0,01) for body composition, diameter, perimeter and triceps skinfold thickness; (p<0,05) for supscapula skinfold thickness and body mass index. A significant difference of (p<0,01) for control group's measurement values for body composition, diameter, perimeter and skinfold thickness; (p<0,05) for triceps skinfold thickness was detected. No significant difference was found between biceps, chest, abdominal, suprailiac, thigh and calf skinfold thickness and fat percent values (p>0,05). When looking into the difference between EG and CG, a significant difference in favor of the CG (p<0,01) has been detected in the difference of groups average measurements (height, stroke length, sitting height, forearm perimeter, biceps, triceps, chest, abdominal, suprailiac, thigh, skinfold thickness and fat percent). While A significant difference has been detected in the difference between the groups (p<0,05) among the average measurements of abdominal perimeter, supscapula, calf skinfold thickness and body mass index. No significance has been detected between EG and CG in the difference of the average measurement of weight, biacromial, biiliac, bitrochanter, chest, humerus and femur diameter, head, shoulder, chest, hip, biceps, thigh and calf perimeter (p>0,05)
OBSERVING THE EFFECT OF MOVEMENT EDUCATION PRO- GRAMME ON BODY COMPOSITION FOR CHILDREN OF 4-6 AGES