Yaratıcı düşünme testi-resim üretme (test for creative thinking drawing production) Türkçe versiyonu - Özalp, Ebru Yılmaz (My University, 2005)
Bilimsel ve teknolojik ilerlemeler yaratıcı ve üreten insanlar sayesinde olurken. Üretimin ancak disiplinler arası bakış açılarına sahip, yaratıcı insanların sentezlemeleri sonucunda gerçekleşebildiği bir gerçektir. Araştırma bu bakış açısı ile yapılandırılmıştır. Ülkemizde, yaratıcılığa ilişkin bilimsel araştırmalarda kullanılabilecek zengin veri sağlayan ölçeklerin yeterli sayıda olmayışından dolayı Test For Creative Thinking- Drawing Production’nın dil eşdeğerliğinin sağlanması, güvenirlik ve geçerlik çalışmalarının yapılmasına karar verilmiştir. Yaratıcı Düşünme Testi-Resim Üretme (TCT-DP) Klaus Urban ve Hans Jellen tarafından 1984/ 1985 yıllarında geliştirilmiş bir yaratıcılık ölçümü testidir. Test kağıdında altı biçimsel bölüm verilmektedir. Test kağıdındaki figürler özgür çizimlerin yapılmasına yol açar. Çizim 14 kriter üzerinden puanlanarak değerlendirilmektedir. Yaratıcı Düşünme Testi-Resim Üretme’nin Türkçe formunun güvenilirlik ve geçerlilik çalışmaları testin eğitim araştırmalarında ve sosyal araştırmalarda kullanıma uygunluğunu işaret etmektedir. Testin kullanım yaş grupları daha geniş olmakla birlikte bu çalışmada 6-10 yaş grubundaki çocuklar evren olarak alınmıştır. Bu yaş grupları için tesadüfi olarak seçilen devlet ve özel okullardan alınan bir çalışma grubu üzerinden veri toplanmıştır. Araştırma bir testin dilsel eşdeğerlik. güvenirlik ve geçerlik çalışmalarını içerdiğinden örneklem yerine çalışma gruplarının kullanılması yoluna gidilmiştir. Çalışma devlet ve özel ilköğretim okullarının birinci, ikinci ve üçüncü dördüncü sınıflarında öğrenim gören ilköğretim okulu öğrencilerinden oluşan 400 kişilik bir gruba bir ders saatinin içinde uygulanmıştır. Deneklerin yaşları altı on arasında değişmektedir. Araştırmada her iki cinsin sayıları eşit tutulmuştur ve 200 kız 200 erkek öğrenciye uygulama yapılmıştır. Çeviri ve dil eşdeğerliği çalışmaları sonucunda

form üç ayrı dil uzmanı tarafından Türkçe’ye çevrilmiş ve bu çeviri işlemlerinde görev almayan bir diğer dil uzmanı tarafında da elde edilen Türkçe form İngilizce’ye çevrilmiştir. Orijinal form ile İngilizce’ye çevrilen form karşılaştırılarak paralellik sağlandığının gözlenmesi üzerinde güvenirlik ve geçerlik analizlerine geçilmiştir. Testin kısa bir yönergesi dışında kültürden arınmış bir test olduğundan bu çalışma tercih edilmiştir. Türkçe ve İngilizce form arasında dil eşdeğerliğinin sağlandığının başka bir kanıtı da aynı kısa test yönergesine bağlı olarak elde edilen tüm puan türlerine ilişkin güvenirlik ve geçerlik analizlerinin yapılabilmiş olmasıdır. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıflarda eğitim görmekte olan (N= 400) ile yapılan içsel tutarlılık çalışmasında, A formunda puan türlerinin Cronbach’s Alpha değeri .75; B Formunda ise Alpha değeri .63 olarak bulunmuştur. Sosyal Bilimlerdeki ölçümlerde ortanın A ve B formu birlikte ise Cronbach’s Alpha değeri .83 olarak bulunmuştur. Sonuçların tamamı göz önüne alındığından Yaratıcı Düşünme Çizim Ürünleri Testi TCT-DP’nin Türkçe formunun kullanılabilecek geçerlik ve güvenirliğe sahip olduğu görülmektedir. SUMMARY Although scientific and technologic developments have been brought forward by creative and productive people, it is an obvious truth that production can only be succeeded after synthesizing of those creative people who bear interdisciplinary point of view. The research is carried on basing to this viewpoint. Since such scales, which provide sufficient data to be used in scientific researches connecting creativity, in our country are not in sufficient availability it has been decided to ensure language equivalence to perform reliability and validity studies of Test For Creative Thinking- Drawing Production. Test For Creative Thinking-Drawing Production (TCT-DP) is a creativity measurement test developed by Klaus Urban and Hans Jellen in 1984/ 1985. Six figurative sections are given in the test sheet. The figures on the test sheet brings about to make free drawings. A drawing is evaluated by grading over 14 criteria. The Turkish version of the reliability and validity studies of Test For Creative Thinking Drawing Production has indicated suitability of the test to use in training and social researches. Although the age groups that use the test are in wide range, children in 6-10 years age group are considered as the media in this study. For these age groups, data has been collected among a work group selected randomly from public and private schools. Since the research covers language equivalence, reliability and validity studies of the test it is preferred to use workgroups instead of sampling. The study was performed to a group of 400 children consisted from such students studying at the first, second and third, fourth classes of public and private schools in one classroom hour. The ages of the students subject to test vary between six and ten. The number of genders is kept in equal in the research and application was performed on 200 girl and 200 boy students. After translation and language equivalence the English form was translated into Turkish by three separate language experts and another language expert who was not involved to translation process translated the derived Turkish form into English as well. After checking whether the original form and the one translated into English are parallel to each other it was proceeded to reliability and validity analysts. Since the test other than its short instruction is a test removed from culture, this study is preferred. Another proof indicating that language equivalence is ensured between Turkish and English form is the same reliability and validity analysis relating all types of points derived in accordance with this same short test instruction could be performed. In the internal consistency study performed over those studying in first, second, third and fourth classes (N=400); it was derived that of point types in A form Cronbach’s Alpha value, a= .75, in B Form a= .63. With the measurements in Social Sciences together with A and B form of the medium Cronbach’s Alpha value, a= .83, is derived. When all results are considered it has been understood that Turkish Form of the Test For Creative Thinking-Drawing Production (TCT-DP) has sufficient validity and reliability to be used.
Keywords: Eğitim; Okul organizasyonu ve yönetimi; Rehberlik ve danışmanlık; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık