Beden eğitimi öğretmenlerinin kişilik özellikleri ile tercih ettikleri öğretim yöntemleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Ferah, Merve (My University, 2018)
Yapılan bu çalışmanın amacı, Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Kişilik Özellikleri İleTercih Ettikleri Öğretim Yöntemleri Arasındaki İlişkiyi belirlemektir. Tarama modeli veNicelçalışma modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada aşağıdaki sorulara cevaparanmıştır:1. Beden eğitimi öğretmenlerinin psikotizm kişilik özelliği ile tercih ettikleri öğretimyöntemleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?2. Beden eğitimi öğretmenlerinin nörotisizm kişilik özelliği ile tercih ettikleriöğretim yöntemleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?3. Beden eğitimi öğretmenlerinin dışadönük kişilik özelliği ile tercih ettikleriöğretim yöntemleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?4. Beden eğitimi öğretmenlerinin cinsiyetlerine göre kişilik özellikleri arasındaanlamlı bir farklılık var mıdır?5. Beden eğitimi öğretmenlerinin yaşları ile kişilik özellikleri arasında anlamlı birfarklılık var mıdır?6. Beden eğitimi öğretmenlerinin meslek yıllarına göre kişilik özellikleri arasındaanlamlı bir farklılık var mıdır?7. Beden eğitimi öğretmenlerinin mezun olduğu bölüme göre kişilik özellikleriarasında anlamlı bir farklılık var mıdır?8. Beden eğitimi öğretmenlerinin pedagojik formasyon eğitimi alma durumuna görekişilik özellikleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?9. Beden eğitimi öğretmenlerinin çalıştıkları okul türüne göre kişilik özellikleriarasında anlamlı bir farklılık var mıdır?10. Beden eğitimi öğretmenlerinin cinsiyetlerine göre tercih ettikleri öğretimyöntemleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?11. Beden eğitimi öğretmenlerinin yaşlarına göre tercih ettikleri öğretim yöntemleriarasında anlamlı bir farklılık var mıdır?12. Beden eğitimi öğretmenlerinin meslek yıllarına göre tercih ettikleri öğretimyöntemleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?13. Beden eğitimi öğretmenlerinin mezun olduğu bölüme göre kişilik özellikleriarasında anlamlı bir farklılık var mıdır?14. Beden eğitimi öğretmenlerinin pedagojik formasyon eğitimi alma durumuna görekişilik özellikleri arasında anlamlı bir farklılık var mıdır?15. Beden eğitimi öğretmenlerinin çalıştıkları okul türüne göre kişilik özellikleriarasında anlamlı bir farklılık var mıdır?Araştırmanın evreni İstanbul ilindeki bütün Ortaokul (5-8.sınıf) Beden EğitimiÖğretmenlerini kapsamaktadır. Örneklemini ise, çalışmaya gönüllü olarak katılmayıkabul eden İstanbul ilinde bulunan sekiz ilçeden (Çekmeköy, Kadıköy, Ümraniye,Ataşehir, Avcılar, Göktürk, Büyükçekmece, Küçükçekmece ) 2017-2018 eğitim-öğretimyılında ortaokullarda (5-8.sınıf) beden eğitimi öğretmenliği yapan beden eğitimiöğretmenleri oluşturmaktadır.Araştırmada kullanılan ölçekler, Eysenck Kişilik Envanteri ve öğretmenlerin öğretimyöntemlerini belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen anket kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen verilerle ilgili yapılan analizlerin çözümlenmesinde SPSS 20paket kullanılmıştır. Verilerin normal bir dağılıma sahip olup olmadığınıöğrenmek için Çarpıklık ve Basıklık (Skewness & Kurtosis) testi uygulanmıştır. Veriler,normal bir dağılıma sahip olduğu belirlenmiştir. Verilerin analizinde; frekans analizi,tanımlayıcı istatistik analizi, bağımsız örneklem t testi ve öğretim yöntemleri ile bağımsızdeğişkenler arasında çapraz tablolar oluşturulmuştur.Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır: Beden eğitimi öğretmenlerinin genel olarakalıştırma ve eşli çalışma yöntemlerini tercih ettiği belirlenmiştir.

The purpose of this study is to determine the relationship between the teaching methodsof physical education teachers and their preference with personality traits. The survey,which was organized in accordance with the screening model and the Quantitative studymodel, was answering the following questions:1. Is there a meaningful difference between the psychotic personality characteristics ofthe physical education teachers and the teaching methods they prefer?2. Is there a meaningful difference between the neurotic personality traits of the physicaleducation teachers and the teaching methods they prefer?3. Is there a meaningful difference between the extroverted personality traits of thephysical education teachers and the teaching methods they prefer?4. Is there a meaningful difference between personality traits according to gender ofphysical education teachers?5. Is there a meaningful difference between physical education teachers' age andpersonality traits?6. Is there a meaningful difference between personality traits according to occupationalyears of physical education teachers?7. Is there a meaningful difference between personality traits of physical educationteachers according to their graduation?8. Is there a meaningful difference between the personality traits of the physical educationteachers according to their pedagogical formation education?9. Is there a meaningful difference between personality traits of physical educationteachers according to their school type?10. Is there a meaningful difference between the teaching methods that physical educationteachers choose according to their genders?11. Is there a meaningful difference between teaching methods that physical educationteachers choose according to their age?12. Is there a meaningful difference between the teaching methods that physical educationteachers choose according to their profession years?13. Is there a meaningful difference between personality traits according to the divisionof physical education teachers?The universe of the study covers all middle school (5-8th grade) physical educationteachers in Istanbul province. The sample is taken from the eight provinces (Çekmeköy,Kadıköy, Ümraniye, Ataşehir, Avcılar, Göktürk, Büyükçekmece, Küçükçekmece) inİstanbul province who voluntarily participate in the study and who are teaching physicaleducation at middle schools (5-8th grade) in the academic year of 2017-2018 physicaleducation teachers.Scales used in the research, Eysenck Personality Inventory and the questionnairedeveloped by the researcher to determine the teaching methods of the teachers were used.SPSS 20 package program was used in analyzing the data obtained from the research.The Skewness & Kurtosis test was applied to find out if the data had a normal distribution.The data were determined to have a normal distribution. In the analysis of the data;frequency analysis, descriptive statistical analysis, independent sample t test and teachingmethods and cross tabulation between independent variables.Findings obtained from the research were as follows: Physical education teachers weregenerally preferred to exercise and cooperative working methods.
Keywords: Beden eğitimi öğretmeni; Beden eğitimi öğretmenleri; Beden eğitimi ve antrenman; kişilik; Öğrenim ve öğretim; öğretim yöntemi; personality; Physical education and training; Physical education teacher; Physical education teachers; Study and teaching; teaching method