Bisfenol A uygulanan sıçanların karaciğer ve böbrek dokuları üzerine Lactobacillus rhamnosus GG’nin etkilerinin incelenmesi - Dede, Pınar (My University, 2024)
Amaç: Bu çalışmada bisfenol A (BPA) ile oluşturulan karaciğer ve böbrek oksidatif hasarına bir çeşit probiyotik olan Lactobacillus rhamnosus GG’nin etkileri incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 24 adet Wistar Albino Norvegicus cinsi sıçan 3 grup (kontrol, BPA, BPA+LGG) olacak şekilde ayrıldı. BPA gruplarına etil alkol ve içme suyu ile çözdürülerek hazırlanmış BPA çözeltisi 50 mg/ kg BPA olacak şekilde içme sularına karıştırılarak 6 hafta boyunca verildi. LGG grubuna ise yine 6 hafta boyunca haftada 5 gün olacak şekilde 1x109 CFU/ gün LGG oral olarak uygulandı. 6 haftanın sonunda karaciğer ve böbrek doku örnekleri alındı ve serum fizyolojik ile %10’luk homojenatlar haline getirildi. Dokularda total protein, malondialdehit, indirgenmiş glutatyon ve nitrik oksit seviyeleri; glutatyon -s- transferaz, süperoksit dismutaz ve pıhtılaşma faktörü aktiviteleri ölçüldü. Bulgular: BPA ile oluşturulan karaciğer ve böbrek hasarında LGG uygulaması, total protein düzeylerini karaciğer ve böbrek dokusunda değiştirmezken; malondialdehit ve nitrik oksit düzeylerini her iki dokuda da anlamlı olarak azaltmıştır. İndirgenmiş glutatyon, glutatyon -s- transferaz ve doku faktörü aktivitesi değerlerini ise yine her iki dokuda da anlamlı olarak arttırmıştır. Süperoksit dismutaz aktivitesini ise karaciğer dokusunda değiştirmezken böbrek dokusunda arttırmıştır. Sonuç: Lactobacillus rhamnosus GG uygulaması, antioksidan etkileri nedeniyle karaciğer ve böbrek dokularında BPA kaynaklı oksidatif hasarı iyileştirmiştir. Lactobacillus rhamnosus GG suşları, BPA maruziyetlerinde kullanılması gereken terapötik bir ek gıda olarak kabul edilebilir.

Objective: This study aims to investigate the effects of Lactobacillus rhamnosus GG, a type of probiotic, on liver and kidney oxidative damage caused by bisphenol A (BPA). Materials and Methods: In the study, 24 Wistar Albino Norvegicus rats were divided into 3 groups (control, BPA, BPA+LGG). BPA groups were given a BPA solution prepared by dissolving it with ethyl alcohol and drinking water and mixed into their drinking water at 50 mg/ kg BPA for 6 weeks. LGG group was administered orally at 1x109 CFU/ day LGG for 5 days a week for 6 weeks. At the end of 6 weeks, liver and kidney tissue samples were taken and converted into 10% homogenates with physiological serum. Total protein, malondialdehyde, reduced glutathione and nitric oxide levels; glutathione-s-transferase, superoxide dismutase and clotting factor activities were measured in the tissues. Results: LGG application in BPA-induced liver and kidney damage did not change total protein levels in liver and kidney tissue, but significantly decreased malondialdehyde and nitric oxide levels in both tissues. It also significantly increased reduced glutathione, glutathione-s-transferase and tissue factor activity values in both tissues. It did not change superoxide dismutase activity in liver tissue but increased it in kidney tissue. Conclusion: Lactobacillus rhamnosus GG application ameliorated BPA-induced oxidative damage in liver and kidney tissues due to its antioxidant effects. Lactobacillus rhamnosus GG strains can be considered as a therapeutic supplement that should be used in BPA exposures.
Examination of the effects of Lactobacillus rhamnosus GG on the liver and kidney tissues of rats administered Bisphenol A
Keywords: Biochemistry; Bisfenol A; Bisphenol A; Biyokimya; böbrek; endocrine disruptors; endokrin bozucular; karaciğer; kidney; lactobacillus rhamnosus GG; liver; oksidatif stres Bisphenol A; oxidative stress