Kar amaçsız işletmelerde hile denetimi - Bircan, Nezriye Gözde (My University, 2013)
KAR AMAÇSIZ İŞLETMELERDE HİLE DENETİMİ Hile, işletmelerde haksız kazanç sağlama amacıyla kasıtlı olarak yapılan ve aldatma unsuru içeren her türlü eylemi, hile denetimi ise bu eylemlerin önlenmesi ve ortaya çıkarılmasına yönelik politika ve prosedürleri ifade etmektedir. Günümüzde hile olgusu ve hile denetimi, kar amaçlı işletmeler, kar amaçsız işletmeler ve diğer tüm işletme türleri için ele alınan, üzerinde araştırmalar yapılan ve değerlendirilen bir konudur. Bu çalışmada kar amaçsız işletmelerde hile denetimi konusu incelenmiş ve kar amaçsız işletmelerde hile kavramı ile hileli eylemler üzerine odaklanılmıştır. Çalışmanın kapsamı, dört temel bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kar amaçsız işletmelere ilişkin bilgilere yer verilmiş, ikinci bölümde genel olarak hile kavramı ele alınmış, üçüncü bölümde spesifik olarak kar amaçsız işletmelerde hile kavramı ve denetimi kar amaçsız işletme sektöründeki son yıllardaki gelişmeler, olaylar ve uygulamalar çerçevesinde incelenmiş ve son bölümde ise seçilen örnek işletmeler üzerinde uygulama çalışması yapılarak Türkiye’de kar amaçsız işletmelerdeki hile riski ve hile riski farkındalığı analiz edilerek kar amaçsız işletmelerde hile kavramı ve denetimi konusu değerlendirilmiştir.

Fraud refers to any deceiving activities comprising intention to gain unfair means and fraud auditing refers to all procedures to prevent and detect fraud in organizations. In the century we live, fraud and fraud auditing is being subject to discussions, researches and considerations for both for profit organizations and not for profit (nonprofit) organizations including all other organizations. That project is based on fraud auditing in nonprofit organizations considering fraud and fraud activities in those organizations. The project comprises of four main chapters. In the first chapter; information about nonprofit organizations, in the second chapter; general information about fraud are discussed. In the third chapter; fraud auditing in nonprofit organizations spesifically is examined considering the last developments, events and practices in the non-profit sector and following the forth chapter fraud risk and fraud risk awareness in nonprofit organizations which operate in Turkey are measured based on the samples being subject to the project and fraud auditing is considered on the organizations. The purpose of the project is to attract attention of the importance of fraud and fraud auditing in nonprofit organizations considering academical determinations and researches related to fraud and fraud auditing in for profit organizations. Çalışmanın amacı kar amaçlı işletmelerde hile ve hile denetimine ilişkin olarak akademik bilgilerden ve bu konudaki tespitlerden de yola çıkılarak spesifik şekilde kar amaçsız işletmelerde hile olgusu ve hile denetiminin önemine dikkat çekmektir.
Keywords: Denetim; Hile (Hukuk); İşletme; Kar Amaçsız Örgütler; Muhasebe