TÜRK SİGORTA ŞİRKETLERİNDE ÇALIŞANLARIN PROAKTİF KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN BAĞLAMSAL VE GÖREV PERFORMANSLARINA ETKİSİNİN_x000D_ ARAŞTIRILMASI - DEMİRBİLEK, İSKENDER; ERDİLEK KARABAY, MELİSA (My University, 2020)
Hızla etkisini devam ettiren küreselleşme, iş performansları yüksek çalışanlara olan ihtiyacı ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın amacı; Türk sigorta sektöründe faaliyet gösteren şirket çalışanlarının proaktif kişilik özelliklerinin, görev performansına ve bağlamsal performansa olan etkilerini incelemektir. Araştırma verileri, çevrimiçi anket tekniği ve kolayda örneklem yöntemiyle toplanmıştır. Veriler, merkez veya bölge müdürlükleri İstanbul, Ankara veya İzmir gibi büyükşehirlerde bulunan Türk sigorta şirketlerinde çalışan 202 kişinin katılması ile elde edilmiş olup, daha sonra araştırma hipotezleri pararlel çoklu aracı model (Hayes, 2018) vasıtasıyla istatistik paket programında test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda ortaya çıkan bulgular; proaktif kişiliğin bağlamsal ve görev performansı ile arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmada, ayrıca örgütsel destek ve yönetici desteği değişkenlerinin, temel değişkenler arasındaki ilişkide aracı (mediatör) değişken etkisine sahip olup olmadığı araştırılmıştır. Analiz sonucunda, örgütsel destek değişkeni kısmi aracı bir etkiye sahipken, yönetici desteğinin aracı bir etkiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Globalization today requires employees having higher performance. The aim of this research is to examine the effects of proactive personality characteristics of company employees operating in Turkish insurance sector on task and contextual performance, which we call business performance. Research data were collected through online survey technique and easy sampling method. The data was obtained by the participation of 202 people working in Turkish insurance companies whose central or regional offices are located in metropolitan cities such as İstanbul, Ankara or İzmir, and then the research hypotheses were tested by multiple mediation models (Hayes, 2018) using the statistical package program. Results confirmed that there is a positive relationship between proactive personality and contextual and task performance. It was also investigated whether the variables of organizational support and executive support have a mediator role in the relationship between the main variables. As a result of the analysis, it was concluded that while_x000D_ organizational support variable has a mediating effect, executive support does not have a mediating effect. Further recommendations are included in the concluding section.
INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF PROACTIVE PERSONALITY CHARACTERISTICS ON CONTEXTUAL AND TASK PERFORMANCE OF EMPLOYEES IN TURKISH INSURANCE COMPANIES