Kur’an’da Peygamberlere isnat edilen olayların masumiyet açısından değerlendirilmesi - Çıtır, Aslan (My University, 2010)
KUR’AN’DA PEYGAMBERLERE İSNAT EDİLEN OLAYLARIN MASUMİYET AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ İslam itikâdının üç temel esası Ulûhiyet, Âhiret ve Nübüvvettir. Bu üç temel esastan biri olan Nübüvvet tartışmaların odak noktasını oluşturmuştur. Nübüvvet makamının mensûbu olan peygamberlerin ilettiği ilâhi mesajlar ve bu mesajı iletmedeki fonksiyonları her asırda güncelliğini korumuş ve bununla alakalı çok sayıda eser telif edilmiştir. Münâzaralar, Onların ilâhi mesajı iletmede, yaşamada ve muhataplarına örnek olmadaki konumları etrafında yoğunlaşmıştır. Buradan hareketle konumuz “Kur’ânda Peygamberlere İsnat Edilen Olayların Masumiyet Açısından Değerlendirilmesi” olarak belirlenmiştir. Nübüvvet makamının lüzûmu ve peygamberlerin masumiyeti ortaya konulmak istenmiştir. İlâhî mesajı tebliğ etmekle vazîfeli olan peygamberlerin hayatlarının her safhasında ortaya koydukları güzel Ahlâk ifâde edilmeye çalışılmıştır. Bu güzel ahlâk’a bağlı olarak dürüstlüklerinin ve masumiyetlerinin sınırları belirlenmiştir. Böylece insanların nübüvvet müessesesine olan bağlılıklarının ve peygamberlerin model alınmasına iştiyâklarının güçlenmesi hedeflenmiştir. Kur’ânda peygamberler hakkında anlatılan kıssalar esas alınarak ele alınan çalışmamız giriş ve iki bölüm olmak üzere üç bölümden oluşmuştur. Giriş bölümünde peygamber, rasûl, nebî kelimelerinin lügat ve ıstılah anlamları ele alınmış; rasûl-nebî farkı ile ilgili görüşler zikredilmiş; peygamberlerin beşerî ve beşerden farklı yönleri izah edilmiş; ismet’in lügat ve ıstılah anlamıyla birlikte peygamberlerin masumiyetinin genel çerçevesi çizilmiş ve mezheplerin görüşleri aktarılmıştır. Diğer bölümlerde ise, ilk peygamber Hz. Âdem’den(a.s) son peygamber Hz. Muhammed’e(a.s) kadar gönderilen peygamberlerin ismet sıfatıyla doğrudan ilişkili olan Kur’ân kıssaları ele alınmıştır. Sonuç olarak, peygamberlerin küfür, şirk, büyük, küçük günahlardan, nefret ettirici, tiksindirici hatalardan ve hastalıklardan masum olduğu tespit edilmiştir. Sadece kendilerine vahiy gelmeyen hususlarda evlâ olanı terk etme niteliğinde olan içtihât hataları sebebiyle uyarıldıkları; Allah Teâlâ tarafından doğru olana yönlendirildikleri ve hatalarında ısrarcı olmadıkları sonucuna varılmıştır. THE ASSESSMENT OF THE EVENTS ATTRIBUTED TO THE PROPHETS IN QURAN IN TERMS OF INNOCENCE The three major pillars of the Islam belief are divinity, hereafter and prophethood. The prophethood out of these three major pillars turned to be major focus of discussions. The divine messages communicated by the prophets and their functions in communicating these messages have preserved their actuality and lots of paper on this topic have been issued. The discussions have intensified on the propositions of the prophets in communicating and practicing the divine messages and becoming model to their targets. Based on these discussions we elected the topic of “The Assessment of the Events Attributed to the Prophets in Quran in Terms of Innocence”. In this study, we try to prove the necessity of the prophethood and innocence of the prophets. Moreover, we try to state the good lifestyle of the prophets who are responsible for communicating the divine messages in every stage of their lives. Furthermore, upon the good lifestyle, we examine the boundaries of the prophets’ integrity and innocence. As a result, we aim to strengthen the humankind’s loyalty to prophethood establishment and and that of desire to adopt the life model of prophets. The dissertation which based on the stories of prophets originated from Quran is composed of three parts the first one of which is introduction. In the introduction part, we examine the meanings of peygamber, rasûl and nebî as a word and term. Morevoer, we mention the views on the difference between rasûl and nebî. Furthermore, we explain the prophets’ vairous aspects resembles to the human or not. In addition, we discuss the meaning of innocence (ismet) as a word and term along with the general framework of the innocence of the prophets together with the views of the schools. In the remaining parts, we cite the stories from Quran that are directly relevant to the innocence of the prophets ranging from first prophet Adam to last prophet Muhammad. As a result, we infer that prophets are free and innocent from denial (kufr), polytheism (shirk), sins whether big or small and repulsive errors. Moreover, we derived that prophets were warned due to misinterpretation in the absence of inspiration leaving the better, directed to truth by Allah and did not insist on the errors.
Keywords: İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Peygamberler; Tefsir