Patlama sonrası TSSB gelişen üç olgu ve adli psikiyatrik değerlendirme - TURAN YURTSEVER, NURŞEN (My University, 2022)
Traumatic event; in diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition 5, it is defined as experiencing a real, frightening death or serious injury, or being sexually assaulted, directly experienced or directly witnessed, or experienced by a family member or close friend, or professionally. Explosions, rapidly developing; reactions that release heat, gas, and energy. Disorders such as acute stress disorder and post traumatic stress disorder (PTSD) can develop in all kinds of traumatic events, including explosions. PTSD was diagnosed in 3 different blast victims who were sent by the courts at different times, and this diagnosis was evaluated while calculating the disability of the cases. With this presentation, as a different example of trauma; As a result of the evaluations made with the psychiatry clinic in 3 explosion cases; It was aimed to draw attention to the importance of the diagnosed PTSD co-diagnosis in terms of forensic psychiatry and forensic psychotraumatology and to raise awareness.

Travmatik olay; doğrudan yaşanılan veya aile bireyi ya da yakın arkadaşın başına gelen veya mesleki olarak doğrudan tanıklık edilen, ölümle ya da ağır yaralanmayla karşı karşıya gelme veya cinsel saldırıya uğrama gibi kişiyi çaresiz ve dehşet içinde bırakan kişinin hayatında gerçek bir şekilde deneyimlediği bir olay olarak tanımlanmaktadır. Patlamalar, hızlı şekilde gelişen, ortama yoğun ısı, gaz ve enerji salınımına sebep olan reaksiyonlardır. Patlamalar dahil her türlü travmatik olay sonucu akut stres tepkisi, akut stres bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi farklı belirtiler ve bozukluklar gelişebilmektedir. Mahkemelerce farklı zamanlarda gönderilen 3 farklı patlama mağduru olguda TSSB tanısının mevcut olduğu tespit edilmiş, olguların maluliyet oranları hesaplanırken bu tanı dikkate alınmıştır. Bu sunum ile travmanın farklı bir örneği olarak; 3 patlama olgusunda erişkin ruh sağlığı ve hastalıkları kliniği ile birlikte yapılan değerlendirmeler sonucunda; teşhis edilen TSSB ortak tanısının adli psikiyatri ve adli psikotravmatoloji açısından önemine dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak istenilmiştir
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED); Patlama; travma; travma sonrası stres bozukluğu; adli tıp; adli psikiyatri; adli psikotravmatoloji; Explosion; trauma; post-traumatic stress disorder; forensic medicine; forensic psychiatry; forensic psychotraumatology