Avrupa Birliği sosyal politikası: Avrupa Birliği sosyal modeli ve Türkiye - Taşpınar, Neşe Seray (My University, 2006)
Avrupa Birliği entegrasyon sürecinin önceliği ekonomik ve parasal birliği sağlamaktır. Ancak, son yıllarlarda sosyal politika alanında yaşanan gelişmeler, Avrupa Birliği’nin sosyal konulara giderek daha fazla önem verdiğini göstermektedir. Küreselleşmenin, genişleme sürecinin ve refah uygulamalarında ülkeler arasında var olan farklılığın yarattığı baskıya rağmen, Avrupa devletleri sosyal alandaki etkinliklerini korumaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’nin Avrupa Birliği sosyal politikasına uyumu ve bu yönde gerçekleştirilen düzenlemeler üzerinde durulmaktadır. Uyum sürecinde yaşanan sorunlar, Türkiye’nin kendine özgü yapısı göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir.

Establishment of economic and monetary union is the priority of European Union integration process. However, latest developments in social policies indicates that the European Union attaches more importance to social issues. In spite of the complications caused by globalization, enlargement process and the diversities between in welfare implementations, European countries maintain their effectiveness on social area. This study focuses on the arrangements in the adaptation process of Turkey to European Union social policy. The structure peculiar to Turkey is considered while evaluating the problems in the adaptation process.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Sosyal Politika_Avrupa Birliği; Sosyal Politika_Türkiye