Medya okuryazarlığı ve aile değerleri bağlamında televizyonun Türk aile yapısına etkisi - Filiz, Hacer (My University, 2020)
Televizyon, toplumun en küçük birimi olan aile kurumu ile etkileşimde bulunabilen bir kitle iletişim aracıdır. Ülkemizde televizyon bireyler için sadece eğlence ya da bilgi alma amacıyla değil aynı zamanda toplumsallaştırma işlevi ile de karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle toplumsal yapının değişim ve dönüşümünde televizyonun aile yapısı üzerinde çeşitli etkilerde bulunması doğal bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk aile yapısının değişimi konusunda farklı bir çok faktör bulunmakla birlikte televizyon aile değerlerinin ve dolayısıyla aile yapısının değişmesine etki eden önemli faktörler arasında yerini almaktadır. Bu nedenle tezde televizyonun Türk aile yapısı üzerindeki etkileri araştırılmaya değer bir konu olarak ele alınmıştır .Yaşadığımız dönem içerisinde toplumsal olarak televizyon kullanımının aile yapısı üzerindeki etkileri önemli düzeyde tartışılan sosyal konulardan birtanesidir. Bu çalışmayla, medya okuryazarlığı ve aile değerleri bağlamında gerçekleştirilen araştırmayla televizyon kullanımının Türk aile yapısına etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma dahilinde, “Medya okuryazarlığı” “aile değerleri” “televizyon” ve “Türk aile yapısı” kavramları temel alınarak teorik çerçeve ortaya konulmuş ve değerlendirme yapmak amacıyla bir uygulamaya yer verilmiştir.

Television is a mass media that can interact with the smallest unit of the society, the family institution. In our country, television appears not only for entertainment or information purposes, but also for socialization. Therefore, it is a natural consequence that television has various effects on the family structure in the change and transformation of the social structure. Although there are many different factors about the change of the Turkish family structure, television is among the important factors affecting the change of family values and therefore the family structure. Therefore, in the thesis, the effects of television on the Turkish family structure are considered as a subject worth researching.The effects of the use of television socially on the family structure in the period we live are one of the social issues that are discussed in a significant way. With this study, the effect of television use on the Turkish family structure was tried to be revealed through the research carried out in the context of media literacy and family values. Within the scope of the study, a theoretical framework was put forward based on the concepts of “Media literacy”, “family values”, “television” and “Turkish family structure”, and an application was made to evaluate.
Keywords: Aile Değerleri; Family Values; Halkla ilişkiler; Medya Okuryazarlığı; Public relations; Television; Televizyon; Turkish Family Structure; Türk Aile Yapısı Media Literacy