Sıcak para hareketlerinin İMKB’ye etkisi ve yıllar itibariyle analizi - Savul, Diğdem (My University, 2007)
ET SICAK PARA HAREKETLERİNİN İMKB’YE ETKİSİ VE YILLAR İTİBARİYLE ANALİZİ Diğdem SAVUL Bu tezin amacı, sıcak para olarak adlandırılan kısa vadeli ve hızlı hareket eden yabancı kaynaklı sermaye yatırımlarının ülkemiz ekonomisinin en önemli göstergesi olan İMKB üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmada İMKB bünyesindeki Hisse Senetleri ve Tahvil Bono Piyasalarının yabancı yatırımlarla ilişkisi irdelenmiş, ilişkinin yön ve miktarının belirlenmesinde basit korelasyon analizinden faydalanılmıştır. Bu doğrultuda Hisse Senetleri Piyasasında ulusal 30 endeks ile yabancı yatırımcı hisse senedi alımları, Tahvil Bono Piyasasında ise gösterge kıymet faiz oranı ile yabancı yatırımcı borç senedi alımları arasında korelasyon incelenmiştir. Analiz için ulusal 30 endeks ile gösterge kıymet faiz oranı kullanılırken yabancı yatırımcı profili ve tercihleri dikkate alınmıştır. Sıcak para, İMKB Hisse Senedi Piyasası, İMKB Tahvil ve Bono Piyasası, carry trade, ulusal 30 endeks, gösterge kıymet, yatırımcı profili

EFFECTS OF HOT MONEY MOVEMENTS ON THE STOCK EXCHANGE MARKET AND YEARLY ANALYSIS OF THESE MOVEMENTS Diğdem SAVUL The research in this thesis addresses the effects of short term and extremely mobile foreign capital, namely hot money, on the biggest indicator of national economy; Turkish Stock Exchange Market(IMKB). In the research, the relationship between international investors, The Stock Exchange and bond markets are analyzed, and in order to show this relationship, basic correlation analysis method is used. In this sense, the correlation between National 30 Index and foreign investors’ stock purchases, and the correlation between price indicator interest rate and foreign investors’ debt stock purchases are examined. For the analysis, National 30 Index and price indicator interest rates are used and foreign investors’ profiles and preferences are considered in the process. Key words: Hot money, National Stock Exchange Market (IMKB), IMKB bond market, carry trade, National 30 Index, price indicator, investor profile
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB); Para_Bankalar ve Bankacılık; Sermaye Piyasası