İnfertilite tedavisinde duyarlı web tabanlı yol haritasının (InT-mAp) kadınların ilaç uygulaması, tedavi başarısı ve anksiyetesine etkisi - Bozdemir, Tuğba (My University, 2025)
Amaç: Bu araştırma, KOS aşamasındaki kadınlara infertilite tedavi uygulamasında bir yol haritası (InT-mAp) olarak duyarlı web tabanı üzerinden verilen eğitim ve birebir online danışmanlığın kadınların ilaç uygulamaları, tedavi başarısı ve anksiyeteleri üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırma iki aşamada gerçekleştirildi. Metodolojik tipte olan 1.aşamada, “İnfertil Kadınların Hemşirelik Gereksinimlerini Değerlendirme Ölçeği (NNASIW)”nin Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışması yapıldı. Şubat-Nisan 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmaya 262 infertil kadın dahil edildi. Randomize kontrollü bir çalışma olan ve Temmuz 2023-Şubat 2024 tarihleri arasında yürütülen 2.aşamasında ise geliştirilen InT-mAp uygulaması Swanson bakım modeli kapsamında uygulandı ve sonuçları değerlendirildi. Çalışmanın örneklemini, İstanbuldaki bir Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran, 36 çalışma ve 38 kontrol grubunda olmak üzere toplam 74 infertil kadın oluşturdu. Veriler; tanılama formu, NNASIW, eğitim ve danışmanlık gereksinimlerini değerlendirme formu, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), yardımcı üreme teknikleri tedavi süreci ve sonuçları değerlendirme formu ve sistem kullanılabilirlik skalası kullanılarak toplandı. Bulgular: Araştırmanın 1.aşamasında; DFA uyum iyiliği değerleri: χ2= 221.326, χ2 / df= 1.72, AGFI= 0.89, CFI = 0.98, GFI = 0.91, RMSA= 0.052, NFI=0.96’dı. Ölçeğin total Cronbach α değeri 0.88, alt boyutlarındaki Cronbach α değerleri 0.700.99 arasında değişiyordu. 2.aşama bulgularında ise, InT-mAp uygulamasının kadınların ilaç uygulama hatalarını azalttığını, embriyo transferi sonrası gebeliğin oluşma ve gebeliğin devam etme oranlarını artırdığını ve embriyo transfer sonrası BAÖ puanlarında anlamlı bir düşüş sağladığını gösterdi (p<0.05). Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre NNASIW, geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olarak kabul edilmiştir. SDLC adımlarına göre geliştirilen duyarlı web tabanlı yol haritası InT-mAp, doğru ilaç ugulamalarında, anksiyetenin azaltılmasında, ET sonrası gebelik oranları ve gebeliğin devamında etkili bir araçtır.

Objective: This study aimed to evaluate the effects of education and one-on-one online counseling provided through a responsive web-based platform (InT-mAp) as a roadmap for infertility treatment on women undergoing controlled ovarian stimulation (COS). Specifically, the study examined its impact on women's medication administration, treatment success, and anxiety levels. Materials and Methods: The research was conducted in two phases. In the first phase, a methodological study, the Turkish validity and reliability of the Nursing Needs Assessment Scale for Women with Infertility (NNASIW) were assessed. This study included 262 infertile women and was conducted between February and April 2022. The second phase, conducted as a randomized controlled trial between July 2023 and February 2024, involved the implementation of the InT-mAp application based on Swanson's Care Model and the evaluation of its outcomes. The study sample comprised 74 infertile women, with 36 in the intervention group and 38 in the control group, recruited from an educational and research hospital in Istanbul. Data were collected using the diagnostic form, NNASIW, the education and counseling needs assessment form, Beck Anxiety Inventory (BAI), the assisted reproductive technology process and outcome evaluation form, and the System Usability Scale. Results: In the first phase, confirmatory factor analysis (CFA) fit indices were χ2 = 221.326, χ2/ df = 1.72, AGFI = 0.89, CFI = 0.98, GFI = 0.91, RMSA = 0.052, and NFI = 0.96. The total Cronbach's alpha value of the scale was 0.88, while the subscale Cronbach's alpha values ranged from 0.70 to 0.99. In the second phase, findings demonstrated that the InT-mAp application significantly reduced medication errors, increased post-embryo transfer pregnancy and ongoing pregnancy rates, and resulted in a significant decrease in post- embryo transfer BAI scores (p < 0.05). Conclusion: The results confirmed that NNASIW is a valid and reliable measurement tool. The InT-mAp application provided a personalized care model for infertility treatment, enhanced nursing care, and improved women's adherence to treatment.
The effect of the responsive web-based roadmap (InT-mAp) in infertility treatment on women’s drug administration, treatment success and anxiety
Keywords: anksiyete Infertility; anxiety; bakım gereksinimleri; care needs; digital health; dijital sağlık; Doğum hemşireliği; İnfertilite; Obstetric nursing; web tabanlı eğitim; web-based education