Azerbaycan Cumhuriyetinde petrol sektörünün gelişmesi ve “Hollanda Senrdomu”nun araştırılması - Azimov, Cavid (My University, 2002)
Modern dünyanın gelişme prosesinde uluslararası ilişkilerin artış göstermesi, doğal kaynak ve finans pazarlarının dünyada genelleşmesi teknoloji alanında alınan başarılar ekonomik ilişkilerin globalleşmesinin daha da hızlandırmakta ve genel ekonomik problemleri güncelleştirmektedir.Uluslararası ticaret ve maliye kurumlarının oluşması dünyada genel ekonomik gelişme ve kalkınma problemlerinin öğrenilmesine neden oldu.Bu nedenle XX yüzyılda ekonomik gelişme teorileri belli seviyeye ulaşmış ve regionlar,hatta ülkeler bazında ekonomik araştırmalar yürütülerek bilimsel analizler yapılmıştır.Bu araştırma konularından ilgimizi çeken iki yönlü ekonomi anlayışı sonucu ortaya çıkan Hollanda Sendromu,bu problemle karşılaşan ülkeler ve Azerbaycan petrol sektörünün gelişmesi sürecinde problemin ortaya çıkma riskleri olmaktadır. 60'lı yıllarda Hollanda da doğalgaz kaynaklarının bulunması ve bununla beraber ilgili ülkenin gelişmesi sürecinde doğan ekonomik problemler ve bu problemlerin araştırılması Hollanda Sendromu anlayışının yaranmasına getirmiştir.Daha sonralar ise anlayışın önemi kendini pratikde de göstermiştir. Holanda Sendromu yeni keşifler ve ya ekonominin her hangi bir sektöründe,mesela petrol,fiyatların artış göstermesi ile diğer sektörlerde gerginliye sebep olarak,mesela tarım ve ya imalat,ekonomilerin zayıf gelişmesinin nedenini açıklamaktadır.Uzun vadeli Hollanda sendromu hizmetler,taşımacılık ve diğer ticari olmayan sektörlerin hızlı ve aynı zamanda da yanıltıcı gelişmesini sağlamaktadır.Bu durum sonuç olarak sanayi ve tarım sektörünü de vurmaktadır. Tezde Azerbaycanda Hollanda Sendromunun önlenmesi,ekonomide petrol hariç diğer sektörlerin gelişmesinin önemi,işsizlikle mücadele,petrol boru hatları ve s. problemlere dokunulmuştur.Özellikle doğal kaynak zengini ülkelerde tarım ve imalat sektörünün gelişmesini sağlayacak teşvikler incelenmiş ve Merkez Bankasının petrol ihracatından gelen fazla dolarları absorbe etme yolları araştırılmıştır.
Keywords: Azerbaycan_Petrol Üretimi