Ergenlerin öfke yaşantıları, benlik algıları ve akademik başarı ilişkileri - Güleç, Yeşim (My University, 2002)
Bu araştırma ergenlerin sürekli öfke-öfke ifade tarzları ile benlik, akademik başarı değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, ergenlerin sürekli öfke-öfke ifade tarzlarının cinsiyete, anne babanın eğitim durumuna, yaşa, okul türüne, anne babanın hayatta olup olmamasına, anne babanın birlikte yaşayıp yaşamamasına, anne babanın birlikte yaşamaması durumunda ergenin kiminle kaldığına göre farklılaşıp farklılaşmadığı ilişkisel olarak incelenmiştir. Araştırmanın çalışma evrenini, Fenerbahçe Lisesi birinci, ikinci sınıflarında ve Özel Doğuş Lisesi birinci, ikinci sınıflarında okumakta olan bütün ergenler oluşturmaktadır. Çalışma grubu, 191 erkek, 148 kız olmak üzere 339 ergenden oluşmaktadır. Veri toplama amacıyla; Sürekli Öfke-Öfke Tarz Ölçeği, Piers-Harris Çocuklarda

Kavramı Ölçeği, Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Akademik başarılar yıl sonu not ortalamaları ile belirlenmiştir. Veriler; Pearson Çarpım Moment Korelasyon, Bağımsız Grup T-Testi, ANOVA, Non-Parametrik Mann-Whitney-U Testi teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Uygulanan istatistiksel analizler sonucu; sürekli öfke-öfke ifade tarzları ile benlik algısı arasında ters yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kızların erkeklere, babaları üniversite ve üstü mezunu olan ergenlerin diğer gruptakilere; 16 yaş ile, 17 yaş ve üstü ergenlerin 15 yaş ve altı gruptakilere göre dışavurulmuş öfkeleri yüksek bulunmuştur. Sürekli öfke ve dışavurulmuş öfke okul türüne göre farklılaşma göstermektedir. Farklılaşma Özel Doğuş Lisesi ergenlerinin lehinedir. Ayrıca anne ya da babasından birini kaybeden grubun dışavurulmuş öfkeleri yüksek bulunmuştur. Sonuçta, benlik sürekli öfke-öfke ifade tarzları; cinsiyet, babanın eğitim durumu, yaş, okul türü, anne-babadan birinin hayatta olmaması dışavurulmuş öfke; okul türü sürekli öfke üzerinde etkili değişkenlerdir. ABSTRACT The aim of this study were to assess whether the trate anger and the anger expression styles of adolescent correlate with their self perception, academic achivement. In doing this research, the trate anger, the anger expression styles of adolescent was also investigated correlationally with respect to the variables of sex, educational status of mother-father, age, type of the school, mother-father are alive or not, mother-father live together or not, if mother-father don't live together who the child stays with. The subjects were the students at the first,second classes of Fenerbahçe Lisesi and Özel Doğuş Lisesi . There were 339 adolescent, 191 being male, 148 being female. State-Trait Anger Expression Inventory, Piers-Harris Children's Self-Concept Scale were used during the data gathering phase. Additionally, the subjects were required to completed a questionnaire to reach socio-cultural variables. To determine academic achievement is marked by the yearly average of the grades. Pearson Moment Correlation, The Independent Group T-Test One-Way Analysis of Variance, Non-Parametric Mann-Whitney U-Test was used for the statistical analysis. The results showed that trate anger and anger expression styles of adolescent correlate with their self perception. The expressed anger differed with respect to the sex, educational status of father and age. Moreover, trate anger and expressed anger of adolescent differed with according to the type of the school. Finally, adolescence who lose either their mother or father showed an increase in the expressed anger.
Keywords: Ergenlik Psikolojisi; Heyecanlar ve duygular; Öfke; Psikoloji