Kuru Göz Hastalarını Tanımada Non-İnvaziv Gözyaşı Kırılma Zamanı İdeal Eşik Değeri Ve Diğer Kuru Göz Testleri İle Korelasyonu - BAĞATUR VURGUN, ELİF (My University, 2021)
[SS-KOY-03] Kuru Göz Hastalarını Tanımada Non-İnvaziv Gözyaşı Kırılma Zamanı İdeal Eşik Değeri Ve Diğer Kuru Göz Testleri İle Korelasyonu Ece Yalçındağ, Elif Bağatur Vurgun, Semra Akkaya Turhan, Ayşe Ebru Toker Marmara Üniversitesi, Göz Hastalıkları ABD, İstanbul GİRİŞ VE AMAÇ:Kuru göz tanısı alan hastalardaki optimum non-invaziv gözyaşı kırılma zamanı (NIGKZ) eşik değerini belirlemek ve ortalama NIGKZ\"nı ilk NIGKZ, gözyaşı kırılma zamanı (GKZ), korneal boyanma skalası, Marx çizgisi, kapak silici epitelyopati, Schirmer testi ve meibografi sonuçları ile karşılaştırmak. YÖNTEM:Çalışmaya 83 olgunun 166 gözü dahil edildi. NIGKZ ölçümü ve meibomian bezi fonksiyonu kornea topografi (Phoenix-Meibografi görüntüleme modülü, Sirius, CSO) ile değerlendirildi. Çalışmaya katılan olgular OküIer Yüzey Hastalık İndeksi (OSDI) anketini tamamladıktan sonra anestezisiz Schirmer testi, GKZ, korneal boyanma skalası, Marx çizgisi ve kapak silici epitelyopati değerlendirmelerini içeren oftalmolojik muayene yapıldı. Kuru göz tanısı, pozitif OSDI (≥13) ile birlikte en az bir pozitif bulgu (GKZ<10 ve/veya korneal boyanma) olması ile konuldu. Kuru göz hastalarını tanımada kullanılması gereken ideal NIGKZ eşik değeri ve bu değerin duyarlılığı ve özgüllüğünü saptamak için Receiver Operating Characteristic (ROC) analizi kullanıldı. BULGULAR:Olguların %65\"i kadın ve ortalama yaşı 47.2 ±15.5 idi. Kuru göz hastalığı 48 kişide (%57.8) mevcuttu ve NIGKZ kuru göz tanısı alan kişilerde anlamlı olarak daha kısaydı (7.7sn, p<0.001). ROC eğrisi analizine göre optimum eşik değeri %89 duyarlılık ve %88 özgüllük ile 12.2 sn olarak bulundu ve eğri altında kalan alan 0.92 idi. NIGKZ; Schirmer testi ve GKZ sonuçları ile anlamlı korelasyon gösterdi (r=0.410, p<0.001; r=0.881, p<0.001). NIGKZ’nın, korneal boyanma skalası, Marx çizgi derecesi ve kapak silici epitelyopati evresi ile negatif korele olduğu saptandı (sırasıyla r=0.63,p<0.001; r=0.536,p<0.001;r=0.574,p<0.01). Meibografide izlenen meibomian bez kaybı ile NIGKZ sonuçlarının negatif korele olduğu görüldü (r=0.607, p<0.001). TARTIŞMA VE SONUÇ:NIGKZ kuru göz tanısı için non-invazif ve tekrarlanabilir bir tanı testi olmasının yanı sıra yüksek duyarlılığa ve özgüllüğe sahiptir. Aynı zamanda diğer oküler yüzey ve meibomian bezi fonksiyon testleri ile de koreledir. Anahtar Kelimeler: non-invaziv gözyaşı kırılma zamanı, Marx çizgisi, kapak kenarı silici epitelyopati, meibografi
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE