Döviz kuru volatilitesi ve garantisiz faiz oranı paritesinin geçerliliğinin panel garch modelleri ile analizi - Ergin, Nursefa (My University, 2016)
Bu çalışmada G7 ülkeleri için Satınalma Gücü Paritesi ve Garantisiz Faiz Oranı Paritesi hipotezlerinin geçerliliği araştırılmıştır. Araştırmada Ocak 1980-Aralık 2015 dönem aralığını kapsayan aylık veriler kullanılmıştır. Hipotezlerin geçerliliği Panel GARCH(1,1) modelleri kullanılarak volatilite modellemesi ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre G7 ülkelerinde Satınalma Gücü Paritesi hipotezini destekleyen kanıtlar elde edilmiştir. Volatilite modellemesi sonucunda reel döviz kurunun yüksek belirsizlik seviyesi ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Garantisiz Faiz Oranı Paritesinin analizi için Havuzlanmış En Küçük Kareler yöntemi kullanılarak klasik regresyon modeli tahmin edilmiş ve modelin parametreleri test edilmiştir. Test sonuçları G7 ülkelerinde Garantisiz Faiz Oranı Paritesinin desteklenmediğini göstermektedir. Bunun sonucunda Garantisiz Faiz Oranı Paritesi’nden sapmaların volatilitesi Panel GARCH(1,1) modeli ile değerlendirilmiştir. Volatilite modellemesinin anlamlı bulunması sonucunda Garantisiz Faiz Oranı Paritesinden sapmanın nedeni yüksek belirsizlik seviyesi ile ilişkilendirilmiştir. Satınalma Gücü Paritesi, Garantisiz Faiz Oranı Paritesi, Volatilite, Panel Birim Kök, Panel GARCH

In this study, the validity of the Purchasing Power Parity and Uncovered Interest Rate Parity hypotheses were investigated for G7 countries. In the research, the monthly data covering the January 1980-December 2015 period was used. The validity of hypotheses were evaluated with volatility modeling using the Panel GARCH (1,1) models. In the results of the research, the evidence supporting of the Purchasing Power Parity hypothesis was obtained in the G7 countries. As a result of volatility modeling, real exchange rate was found to be associated with high level of uncertainty. For analysis of the Uncovered Interest Rate Parity, the classical regression model was estimated using the Pooled Least Squares Method and the parameters of the model were tested. The test results show that the Uncovered Interest Rate Parity is not supported in G7 countries. Therefore, the volatility of deviation from the Uncovered Interest Rate Parity was evaluated using the Panel GARCH (1,1) model. As a result of significance presence of volatility modelling, the reason for the deviation from the Uncovered Interest Rate Parity is associated with a high level of uncertainty. Purchasing Power Parity, Uncovered Interest Rate Parity, Volatility, Panel Unit Root, Panel GARCH
Keywords: Ekonometri; Ekonometrik modeller