DC raylı ulaşım sistemlerinde kaçak akımların analizi ve önleme yöntemleri - Sönmez, İlker (My University, 2007)
DC RAYLI ULAŞIM SİSTEMLERİNDE KAÇAK AKIMLARIN ANALİZİ VE ÖNLEME YÖNTEMLERİ Bu çalışmada, ülkemizde günden güne yaygınlaşmakta olan DC raylı ulaşım sistemlerinde meydana gelen kaçak akımların analizi ve önleme yöntemleri konusuna değinilmiştir. Öncelikle konu ile ilgili literatür taraması, yerli ve yabancı kaynakların araştırılması ile konu hakkında detaylı bilgi toplanmıştır. Böylece bu konudaki teorik bilgiler eşliğinde ilgilenenlere gerekli katkı sağlanmıştır. Araştırma konuları; kaçak akımın oluşum nedenleri, etkileri, korozyon, kaçak akımların belirlenmesi ve önleme yöntemleridir. Birinci bölümde, konuya bir giriş yapılmış ve çalışmanın amacı açıklanmıştır. İkinci bölümde, raylı ulaşım sistemleri ve kaçak akımlar hakkında verilmiştir. Bu amaçla, öncelikle raylı ulaşım sistemleri içinde yer alan üniteler incelenmiştir. Daha sonra kaçak akım tarifi yapılmış ve kaçak akımların oluşumları, kaçak akım oluşumuna neden olan durumlar, etkileri anlatılmıştır. Korozyon ve kaçak akımları engellemek için kullanılabilecek yöntemlerden teorik olarak söz edilmiştir. Bu şekilde kaynaklar incelenmiş ve gerekli bilgilerin elde edilmiştir. Üçüncü bölümde, kaçak akımların tespit edilmesi için gerekli yöntemler ve topraklama yöntemleri üzerinde çalışılmıştır. Topraklama ve diyot topraklama karşılaştırılmış ve hangisinin daha az tehlikeli olacağı anlaşılmıştır. Bu arada uygulanan yöntemlerin topraklama standartlarının insan sağlığı için çok önemli olduğundan bahsedilmiştir. Sonuç aşamasında, ülkemizde daha önce yapılmış bir uygulamanın sonuçları verilmiştir. Sonuçlara göre bazı tablolar oluşturulmuş ve değerlendirme aşaması için gerekli bulgulara ulaşılmıştır. Son bölümde ise kaçak akım ölçümlerine göre analizler yapılmış ve bazı önemli öneriler ve yöntemlerden söz edilmiştir.

ANALYSIS AND PREVENTION METHODS OF THE STRAY CURRENTS IN DC RAIL TRANSPORTATION SYSTEMS In this study, analysis and prevention methods of stray currents issue, which is occured in DC rail transportation systems are getting more popular day by day in our country, is mentioned. Primarily, detailed information is taken about the issue with litterateur scanning which is relevant, vernacular and foreign reference investigation. Thus, neccessary contribution is provided with theoretical information in this issue to interested. Investigation issues are the formation causes, the effects, determination and prevention methods of stray currents. In the first section, it is entered to the issue and the purpose of the study is explained. In the second section, the informations are given about the rail transportation systems and stray currents. Because of this, for the first time, the units are examined which are in the rail transportation systems. Then stray current description are done and formations of the stray currents, the reason of the stray current formation, the effects of the stray currents are reported. It is theoretically mentioned regarding avaliable methods are used for corrosion and stray currents. By this means, sources are researched and neccessary information has obtained. In the third section, it is also worked on the neccessary methods of stray currents determination and grounding methods. Grounding and diode grounding are compared and it is understood that which one is the least dangerous. In the meantime, it is also discussed that the grounding standartization of the applied methods are crucial for human health. Consequently, it is given the result of the application which was done afore in our country. According to the results some tables are prepared and it is reached the the neccessary findings for the evaluation part. In the last section, it is analized about stray current measures and some of the important suggestions and methods are mentioned.
Keywords: Elektrik Eğitimi; Kaçak Akım