Beden eğitimi öğretmenlerinin olimpiyatlar hakkındaki farkındalığı - Kılıç, Hünkar (My University, 2007)
1. ÖZET Spor, toplumda barış, kardeşlik, sevgi, hoşgörü ortamının oluşturulmasında etkili olduğu kadar uluslararası spor organizasyonları ile toplumlar arası etkileşimin sağlanmasında ve dostlukların kurulmasında da önemli bir yere sahiptir. Spor, eğitimin önemli bir parçasıdır. Günümüzde toplumda spor bilincinin kazandırılmasında ve toplumu oluşturan kişilerin sağlıklı, ahlaklı, dürüst, kişiliklere sahip olmasında; dinamik, fiziken ve zihnen sağlıklı bireylerin yetiştirilmesinde beden eğitimi öğretmenlerine düşen sorumluluklar fazladır. Ülkemizde sporun gelişmesi ve uluslararası spor müsabakalarda ülkemizin en iyi şekilde temsil edilmesi, sporcu adaylarının tabanını oluşturan okullardaki beden eğitimi öğretmenlerinin yaklaşımıyla ilişkilidir. Günümüzde spor etkinliklerinin, modern anlamda, en iyi sergilendiği organizasyonlardan biri olimpiyat oyunlarıdır. Olimpiyat oyunları uluslar arası alanda kardeşlik ortamının sağlanmasına, barış içerisinde bir ortamın kurulmasına da hizmet eden; ülkelerin en iyi sporcularının yarıştığı, izleyenlerin dünyanın en iyi sporcularını, görkemli bir festival havası içerisinde seyretme olanağı bulduğu bir organizasyondur. Düzenlenmeye başlandığı ilk çağlardan itibaren, toplumların ilgi odağı olan olimpiyatlara olan ilgi, her geçen gün daha da artmaktadır; artık olimpiyatları bir medya ordusu da izler hale gelmiştir. Olimpiyat oyunlarında kırılan rekorlar, yaşanan mücadeleler, yaşanan olumlu veya olumsuz olaylar uzun süre gündemi meşgul etmiştir. Bu oyunlara sporcuları ile katılan ülkeler adlarını duyurup, kendi kültürlerini tanıtırken; organizasyona ev sahipliği yapan ülkeler bunlara ek olarak, oyunlar sayesinde istihdam sorunlarına çözüm bulmakta, ülkelerinde turizmi canlandırmakta, ülke tanıtımlarını gerçekleştirmekte, ekonomik açıdan da büyük gelir elde etmektedirler. Bu nedenle, bu araştırmamda beden eğitimi öğretmenlerinin olimpiyat oyunları hakkındaki farkındalığının yanında, olimpiyatların bir şehre katkılarının neler olacağı, medyanın olimpiyat oyunlarına desteği, ülkemizde olimpiyatların yapılması isteğine beden eğitimi öğretmenlerinin yaklaşımı, olimpiyat oyunları hakkında öğrencilerin ilgileri, okullarda olimpiyatlar ile ilgili çalışmaların ne düzeyde yapıldığı, ülkemizde spor uzmanının, spor hekiminin, spor yöneticisinin vb. alanlarda personelin yeterliliği ile ilgili düşünceleri, görüşleri, önerileri ile ilgili yaklaşımları ortaya konulmuştur. Beden eğitimi öğretmenlerinin olimpiyatlar hakkındaki farkındalığını saptamak için hazırlanan anket, İstanbul’un, Ümraniye, Kadıköy ve Üsküdar ilçelerindeki, devlet okulları, özel okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerine uygulanmış; geçerliliği belirlenen 240 ankete verilen cevaplar, bilgisayar programında değerlendirilip, sonuçlar ortaya konulmuş yorumlar getirilmiştir. Yapılan değerlendirme sonrasında, beden eğitimi öğretmenlerinin olimpiyatlara ilgisinin fazla olduğu, İstanbul’da düzenlenecek olan bir olimpiyat organizasyonunda kendilerinden azami ölçüde istifade edilebileceği tespit edilmiştir. 2.

THE AWARNESS OF TRAINING TEACHERS ABOUT THE OLYMPIC GAMES Sport has a great importance in providing international intraction among people in the World by means of sports organizations as well as it is important for peace, brotherhood and tolerance. Sport is a crucial part of education. The responsibilities for trainers at schools are quite a lot to train mentally and phsycally healthy individuals, to make individuals honest, active and well behaved and for increasing the awareness for sports. İmprovement for sports and our country’s being represented in international games is also related to the attitude of the trainers at schools which form the base of the sporters in our country . One of the best organizations for sports activities to be presented in a modern way is Olympic Games. Olympic Games are the organizations where people find opportunity to watch the best supporters of the world like in a splendid festival. It is also yhe organization which serves establishing as a peaceful and friendly atmosphere which the best sporters of countries compete. From the first years that these games were organized , it is the focus of publics’interests and this is still going on. Now , a great number of journalists follow this happening from all over the world and the records, some good or bad happenings and the competitions keep agenda busy for a long while. While countries taking part in these games with their sporters make their names known, and introduce their cultures, countries hosting the organization find solutions for employment, enliven tourism in their country, and inroduce their country and a great amount of incomes economically, thanks to the games. So, in this research of mine, as well as the awarenessof Physical Education Teachers on the Olympic Games, it was established with the thought that what contributions the Olympic Games provide to a city , the support of the media to trh Games, the approach of Physical Education Teachers to the wish of holding the Olympic Games in our country, interests of students in the Games, at what level the studies are being carried out at schools about the Games, the thoughts, opinions and suggestions of sports experts, sports doctors and sports managers on the staff’s proficiency. The public survey made to determine the awareness of Physical Education Teachers on the Games was applied to teachers working at public and private schools in the districts of Ümraniye, Kadıköy and Üsküdar of İstanbul. Answers to 240 public surveys the proficiency of which had been determined was evaluated on the programme, and the results being put forward and some comments have been made. After the evaluation made, it was determined that Physical Education Teachers are highly interested in the holding of the Games and they can be benefited from at the most in an olympic game organization to be held in İstanbul.
Keywords: Olimpiyatlar_Beden Eğitimi ve Spor; Öğrenim ve Öğretim_Beden Eğitimi ve Spor; Öğretmenler