Die ausführung strategischer kontrollaktivitaeten in unternehmen über ein software-programm - Azın, Hakan (My University, 2019)
Yönetim süreçlerinin vazgeçilmez bir aşaması da “kontrol” aşamasıdır. Bu çalışmada, bir teknoloji (Scorecard yazılımı) desteği olmadan stratejik kontrol faaliyeti yürütmenin zorlukları ve yazılım üzerinden kontrol yürütmenin sağladığı faydalar analiz edilmiştir. Bu analiz bir örnek uygulama üzerinden gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler, stratejik kontrol faaliyetlerinin bir yazılım desteği ile çok daha etkin sağlandığını göstermiştir. Belirlenen başlıca faydalar şunlardır :- Her Yönetim Kurulu toplantısında farklı gündemler konuşulurken, artık toplantılar Scorecard baz alınarak yapılmaya başlanmıştır, bu da toplantı gündemini standart hale getirmiştir. Scorecard’ın sağladığı odaklanma sayesinde az zamanda verimli toplantılar yapılmaya başlanmıştır.- Yöneticiler yorumlanabileceklerinden fazla bilgiye maruz kalırken Scorecard sayesinde artık sadece stratejik açıdan gerekli bilgileri takip etmeye başlamıştır.- Yöneticiler birbirleriyle ilişkisiz, kopuk konulardan bahsederken, birbirini tamamlayan bileşenler sayesinde bütün resmi görebilmeye başlamışlardır.- Satışların neden düştüğü, karın neden azaldığı gibi sorunların nedenleri bilinemezken, Scorecard sayesinde sebep-sonuç ilişkileri görülür hale gelmiştir.- Yöneticiler her ay sadece bir aylık verileri görmek nedeniyle gidişatı görememekten yakınırken, Scorecard içindeki Dashboard sayesinde verilerdeki trendler görülmeye başlamıştır.- Yöneticiler rakamları yorumlamak güçlük çekerken, Scorecard yorumlamayı kolaylaştırıcı görsel öğeler sunmaya başlamıştır (performans ışıkları, trend okları vs).- Yöneticiler performansı değerlendirmede objektif kalmakta zorlanırken, hedefler üzerinden ve rakamlara dayalı adil değerlendirme imkanına kavuşmuşlardır.- Yöneticiler toplantılarda hep geçmişi konuştukları için sorunlu alanlara müdahalede geç kalmaktan yakınmaktaydılar. Scorecard’ın performans göstergeleri (ışıkları) sayesinde olumsuz gidişatlara proaktif müdahale mümkün olmuştur.Şirket performansının bir çok faktöre bağlı olması nedeniyle, yazılım üzerinden stratejik kontrolünün şirket performansına direkt etkisini ölçmek imkansızdır ancak yazılım desteğinin stratejik kontrol yöneticilerinin işini kolaylaştırdığı ve stratejik performansı somutlaştığı görülmüştür.

Die “Kontrolle” Phase ist eine der wichtigsten Phasen des Managementprozesses. In dieser Studie wurden die Schwierigkeiten bei der Durchführung der strategischen Kontrollaktivitäten, ohne Hilfe von Technologie (Scorecard Software) und die Vorteile der Kontrolldurchführungen durch eine Software untersucht. Diese Untersuchung wurde anhand eines Fallstudie durchgeführt. Die Untersuchungen haben gezeigt, dass die strategischen Kontrollaktivitäten durch die Unterstützung einer Sofware effektiver sind. Die Hauptvorteile sind wie folgt:- Während bei jeder Vorstandssitzung wurde über verschiedene Tagesordnungen gesprochen, wurden nun die Sitzungen anhand der Scorecard durchgeführt, die dazu führte, dass die Tagesordnungen der Sitzungen einheitlicher wurden. Durch die Fokussierung, die die Scorecard anbietet, die Sitzungen wurde produktiver.- Während die Manager von mehr Informationen ausgesetzt sind, als sie interpretieren können, haben sie nun angefangen durch Scorecard nur aus strategischer Sicht die erforderlichen Informationen zu verfolgen.- Während die Manager über unabhängige und nicht zusammenhängende Themen gesprochen haben, haben sie nun angefangen durch die verbundenen Komponenten das Gesamtbild betrachten zu können.- Während die Ursachen für die gesunkenen Umsätze und für die Gewinnrückgang nicht erkannt wurden, wurde durch Scorecard die Ursache-Wirkung-Beziehung gesehen.- Während sich die Manager darüber beklagt haben, dass sie jeden Monat nur um die monatlichen Daten zu sehen den Ablauf nicht sehen können, können sie nun durch das Dashboard im Scoreboard die Trends der Daten sehen.- Während die Manager Schwierigkeiten mit der Interpretation der Zahlen hatten, wurde durch Dashboard der Scorecard, die einfache visuelle Elemente anbietet, die Interpretation viel einfacher machen (Leistungslichter, Trendpfeile usw.).- Während die Manager bei der Bewertung Schwierigkeiten hatten objektiv zu bleiben, haben sie nun die Möglichkeit anhand der Ziele und auf Zahlen basierend eine gerechte Bewertung durchzuführen.- Die Manager beklagten sich darüber, dass sie spät beim Eingriff auf die problematischen Bereiche waren, da sie in Sitzungen ständig über die Vergangenheit gesprochen haben. Durch die Leistungsindikatoren der Scorecard ist es nun möglich auf negative Abläufe einzugreifen.Eine objektive Bewertung der Wirkung der strategischen Kontrolle durch die ein Software aufgrund der vielen verbundenen Faktoren unmöglich. Dennoch wurde festgestellt, dass die Softwareunterstützung die Arbeit der Manager, die für die strategische Kontrolle zuständig sind, erleichtert und die strategische Leistung verständlicher macht.
Keywords: Business; İşletme; performans göstergesi; puan kartı; puan kartı projesi; puan kartı yazılımı strategische kontrolle; scorecard; scorecard-anwendungen; Strategic planning; strategiekarte; strateji haritası; stratejik kontrol; stratejik performans; Stratejik planlama; Stratejik yönetim