Örgütsel adalet algısının örgütsel vatandaşlık davranışına etkisinde lider-üye etkileşiminin aracılık rolü özel bir hastanede çalışan hemşireler üzerinde araştırma - Kuzucu, Esra (My University, 2013)
Bu çalışmanın temel amacı; bir kurumda çalışanların örgütsel adalet algılarını ve alt boyutlarını anlamak, örgütsel vatandaşlık davranışı göstermedeki ilişkisini araştırmak ve bu ilişkide Lider-üye Etkileşiminin etkisini incelemek olmuştur. Literatürde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Lider-üye Etkileşimi, Örgütsel Adalet konuları sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Fakat bu üç konunun bir arada incelendiği araştırma sayısı oldukça azdır. Bu eksiklikten yola çıkarak bu çalışma planlanmış ve literatüre katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında ortaya konulan hipotezleri test etmek amacıyla oluşturulan anket soruları, İstanbul ilinde faaliyet gösteren özel bir hastanede çalışan 145 hemşire ile paylaşılmıştır. Paylaşılan anket çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Lider-üye Etkileşimi, Örgütsel Adalet ve demografik bilgiler kısmıdır. tsel Vatandaşlık Davranışı, Lider-üye Etkileşimi, Örgütsel Adalet Algısı ve Hemşirelik.

Main goal of this study is to investigate the relationship between organizational justice (and its sub-dimensions) and organizational citizenship behaviour and the effect of leader-member exchange on this relationship. In literature, organizational justice, organizational citizenship behaviour and leader-member exchange can be considered as well-studied subjects, separately. However, there is a few studies investigating these three subjects together. This is the main contribution of this study to the literature. In order to test the hypothesis developed in this study, a survey has been conducted with 145 nurses in a private hospital in Istanbul. This survey includes four sections: organizational citizenship behaviour, leader-member exchange, organizational justice and demographic information. Key Words: Organizational Citizenship Behaviour, Leader-Member Exchange, Organizational Justice
Keywords: Örgütsel Davranış; Yönetim