Fiziksel aktivite müdahaleleri : dijital uygulamaların etkinliği - Tanrıverdi, Pınar (My University, 2020)
ÖZETFiziksel Aktivite Müdahaleleri: Dijital Uygulamaların EtkinliğiÖğrenci Adı: Pınar TANRIVERDİ, Danışman Adı: Prof. Dr. Salih PINARAmaç: Bu araştırmanın amacı fiziksel aktivite düzeyinin artırılmasında dijital müdahalelerin etkilerinin incelenmesi ve gelecek çalışmalara katkı sağlamaktır.Gereç ve yöntem: Literatürdeki dijital müdahalelerin fiziksel aktivite düzeyine etkisini konu alan çalışmalar incelenmiş ve “Kapsamlı Dijital Müdahale Modeli” tasarlanmıştır. Oluşturulan modelin etkilerinin incelenmesi için “Daha Aktif Daha Sağlıklı” kod adıyla proje oluşturulmuştur. Deneyin uygulanması için “Pacer” adlı mobil uygulama aracılığıyla, modelimize dayanarak üretilen müdahaleler katılımcılara bildirim veya uygulama içi mesaj olarak ulaştırılmıştır. Deney grubu 190 kişi (31.28±10.47 yaş ortalaması ile 129 kadın, 31.64±12.10 yaş ortalaması ile 61 erkek), kontrol grubu 192 kişi (24±8.55 yaş ile 137 kadın, 36.29±9.11 yaş ile 55 erkek) olarak 12 haftalık günlük adım sayıları özel bir vekil sunucu kullanılarak mobil uygulama aracılığıyla toplanmıştır. Java Script alt yapısı üzerine kurulmuş bir veri aktarım formatında elde edilen deney ve kontrol gurubu adım sayıları, proje ekibi tarafından geliştirilen özel bir yazılım aracılığıyla hazırlanmsıştır. Analizinde; t-testi ve tek yönlü ANOVA testi kullanılmış ve aritmetik ortalama (x̄), standart sapma (s.s), frekans (f), yüzde (%) değerleri hesaplanmıştır.Bulgular: Kapsamlı dijital müdahale modelini baz alarak oluşturulan girişimlerin deney (15,351.81) ve kontrol grubunun (12,154.69) haftalık kişi başı ortalama adım sayısı sonuçlarina göre, deney grubu katılımcılarının fiziksel aktivite düzeyine katkı sağladığı gözlemlenmiştir. Ancak istatiksel analiz açısından (p < 0.05) düzeyinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir (0,05 ∶ 353=1304). Korona salgını adım sayılarının dramatik şekilde azalmasına neden olduğu gözlenmiştir.sSonuç: Bu çalışmada tasarlanan modeli kullanılarak yapılan dijital müdahalelerin günlük adım sayılarını artırmak için verimli olduğu gözlemlenmiştir.

ABSTRACTPhysical Activity Interventions: Efficiency of Digital ApplicationsStudent Name: Pınar TANRIVERDİ, Name of Supervisor: Prof. Dr. Salih PINARPurpose: The aim of this study is to investigate the effects of digital interventions in increasing the level of physical activity.Materials and methods: Studies on the effects of digital interventions on physical activity levels in the literature were examined in detail and a Comprehensive Digital Intervention Model was designed. In order to examine the effects of the created model, a project with the code name More Active and More Healthy was created, where healthy habits were acquired. For the implementation of the experiment, the interventions produced based on our model were delivered to the participants as a notification or an in-app message via the mobile application called Pacer. The experimental group was 190 people (129 women with an average age of 31.28 ± 10.47, 61 men with an average age of 31.64 ± 12.10), the control group was twelve (137 women with an average age of 24 ± 8.55, 55 men with an average age of 36.29 ± 9.11). Daily step counts were collected through the mobile application using a special proxy server. The data obtained in a transfer format built on the Java Script infrastructure were prepared by a special software developed by the team. In his analysis; The t-test and one-way ANOVA test were used and the arithmetic mean (x̄), standard deviation (s.s), frequency (f), percentage (%) values were calculated.Results: Based on the comprehensive digital intervention model, it was observed that the experimental group (15,351.81) and the control group (12,154.69) contributed to the physical activity level of the experimental group according to the average number of steps per person per week. It has been observed that the measures taken with the corona epidemic caused the daily step count to decrease dramatically.Conclusion: It has been determined that digital interventions using the this study model designed are efficient to increase the number of daily steps.
Keywords: Dijital müdahaleler; Fiziksel aktivite; Gamification; Oyunlaştırma Digital Interventions; Öğrenim ve öğretim; Öz belirleme; Physical Activity; Self-Determination; Social Media; Sosyal medya; Spor; Sports; Study and teaching