Türk bankacılık sisteminde krizin yarattığı işsizlik sorunu - Enişte, Ayça (My University, 2002)
Bu çalışmada amaç, Türk bankacılık sistemi, sistemin temel sorunları, Türkiye'de yaşanan krizler ve bu krizlerin, bankacılık sistemini ve özellikle çalışan kesim üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Türk bankacılık sistemi, ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesi ve hızla artan finansman ihtiyacına paralel olarak, belli aşamalardan geçmiştir. Bu aşamalardan geçerken de, birtakım krizler yaşamış ve yaşamaktadır. Özellikle, Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizleri Türk Bankacılık Sistemi'nde köklü değişiklikler olmasına sebep olmuştur. Sektör, özellikle 2001 yılı oldukça hareketli geçmiştir. BDDK denetlemenin yanı sıra düzenlemeye de ağırlık vermiş, Fon ise, sadece bankalara el koymamış, tasfiye ve satışlarla yoğun bir yıl geçirmiştir. 2001 yılında Fon, 7 bankaya daha el koymuş, bünyesindeki 3 bankanın satışını yapmış, birini de sonuç aşamasına getirmiştir. Fon bünyesine alındıktan sonra, satışı yapılamayan bankalardan 2'si, tasfiye edilmeyi beklerken, biri de kapatılmıştır. Bunların dışında Fon'da 7 banka, özel sektör de 2 banka, birleşme yoluyla tarihe karışmıştır. Bütün bunların sonucunda, 18 banka sektörden tamamen silinirken, çalışanların sayısı 40 bin civarında azalarak 147 bin 453'e gerilemiştir. BDDK Bankalar Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin hazırlanan yasa taslağını yeniden düzenlemiş, bankaların TMSF'ye,geçmeden önce kurtarılmasına ilişkin pek çok madde hazırlamıştır. Halen yürürlükte olan, 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun, pekçok maddesinde değişiklik öngören taslak, bankalara off-shore yasağı getirilmesinden, yeni mahkemeler kurulmasına kadar birçok yeni hükmü de içermektedir. Aynı zamanda, Fon'un işleyişine ilişkin pekçok yeni düzenlemeye de yer verilmiştir. Önümüzdeki dönemde, Türk bankacılık sektörünü, zorunlu bir geçiş süreci beklemektedir. Gerekli önlemler zamanında alındığı ve uygulamaya konulduğu taktirde, sektör, daha çağdaş, güçlü ve uluslararası piyasalarda rekabet edebilecek etkin bir yapıya kavuşacaktır. Bankalarımızın bu yapıya kavuşması ile birlikte, yaşanan krizler neticesinde işsiz kalan binlerce kalifiye bankacı da, tekrar istihdam edilebilecektir. Target of this study is investigating System of Banking, main problems of the System, crisies and especially impacts on workers. Turkish Banking System progressed with economic activities which need a getting low financeman so these crisies are lived. Especially because of the crisies lived in November 2000 and February 2001 there have been a big changing in the System of Banking. 2001 has been too active for sector. Auditing and Regulating Bogid dwelled upon on arrangements and inspections. Fund took over the banks and had a busy year because of purifications and sales. In 2001 Fund took over 7 banks more, sold 3 banks and and one has became to result phrase while 2 banks, which fund had taken over but didn't sell yet, were waiting for prufication, one has been closed. Also 7 banks in fund and 2 in private sector has been annihilated in the way of becoming together. As a result 18 banks has been annihilated from the sector and worker become 40.000 less, drew back to 147.453 Auditing and Regulating Bogid reorganized the low rough draft which was prepaired about changing in Rules of Bank and made lots of items which are about saving the banks before Savings Deposit Funsurance Fund haven't taken over. The draft, which is still in validity and has a lot of items needed to be changed, includes some new rules. For example prohaibiting off-shore setting up new law courts. At the same time they gave places to new arrangements about the fund's working. The next period will be an obligatory passing time for Turkish Banking Sector. If necessery measures are taken and put into practise the sector will be more contemporary, stronger, international have an ability competing in markeds, have an effective structure. So thousands of unemployed banker will employ again.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Emek ekonomisi; İşsizlik