Yabancılaşmanın televizyona yansımaları ve insanın metalaşması - Ertike, Aybike Serttaş (My University, 2010)
“Yabancılaşmanın Televizyona Yansımaları ve İnsanın Metalaşması” adlı çalışmada izleyicilerin televizyon programlarından beklentileri ele alınmış, farklı televizyon program türleri incelenerek simülasyon kavramı ile dramatizasyon konusu vurgulanmıştır. Çalışmada görsel medya analizi ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Reality-show programlarının türsel özellikleri ortaya konmuş, buna bağlı olarak seçilen 3 reality-show belirlenen kriterlere göre incelenmiştir. İnsanın televizyonda pazarlanan bir ürün haline getirildiği dile getirilmiş ve bir televizyon ürünü olarak insan konusu ele alınmıştır. Bu konuda literatüre yeni terimler ekleme gayretiyle ürün yaşam eğrisi, ürün-insan yaşam eğrisi adıyla yeniden düzenlenmiş ve bu eğriye göre 3 çeşit ürün-insanın varlığı ortaya konmuştur. Bunlar, “geçici popülerler”, “uzun süreli popülerler” ve “kalıcı popülerler” dir. Çalışma sonucunda reality-show programlarının yabancılaşmanın yaşandığı birer platform olduğu ve ürün-insanlar ürettiği belirtilmiştir. Yabancılaşmış sosyal yaşamın sıkıntılarından bunalan insanlar bir kaçış yolu olarak popüler kültürü ve daha özelinde televizyonu kullanmaktadırlar. Bu sebepten reality-show programları yeni alttürlerle varlığını devam ettirecektir. popüler, Uzun süreli popüler, Kalıcı popüler, Yabancılaşma, Metalaşma, Ürün-insan.

The dissertation titled “ Alienation’s Reflections to Television and Human Being’s Commodization” has discussed following subjects; the expectations of television wievers from television shows, different kinds of tv shows, simulation and dramatization on tv. The methods used to conduct the research are visual media analysis and content analysis. The three selected reality-tv shows are studied via some criterias. With the aim of adding new terms to the literature,” product life curve” is formed into “product- man life curve” and according to tihs curve there are three kinds of product- man: Temporary product- man, Long term product man and Permanent product man. In conclusion it is obvious that reality show programs are a platform of alienation and they produce product-man. The people who use popular culture and especially televisions are willing to escape from modern life’s problems. For this reason reality-show programs will carry on with new sub-species. KEY WORDS: Temporary product- man, Long term product man, Permanent product man, Alienation, Commodization, Product man.
Keywords: İletişim; Televizyon