Kapitalist devleti anlamak Marksist Yaklaşımlar - Yılmaz, Ahmet (My University, 1999)
Kapitalist Devleti Anlamak Marksist Yaklaşımlar adlı bu doktora tez çalışmasında; kapitalist devlet konusunda ortodoks iktisat biliminin kavramsal çerçevesinin sınırlılıkları ötesinde bilgilenmek, ülkemizde iktisatçıların şimdiye kadar pek ilgisini çekmemiş olan marksist kapitalist devlet yaklaşımlarını incelemek ve geliştirilmiş olan marksist kuramların içinde yaşadığımız ülkede ekonomi, siyaset ve devletin anlaşılabilmesi için sunduğu imkanları tespit etmek hedeflenmiştir. Yukarıda belirtilen amaçları yönelik olarak çalışmada kapitalist devlet konusunda marksist ekonomi politiğin geliştirmiş olduğu yaklaşımlar kronolojik olarak ele alınmıştır Kapitalist devlet konusunda marksist ekol içinde geliştirilmiş olan yaklaşım ve tartışmalar aktarılarak ,geliştirilmiş olan bu analitik araçların içinde yaşadığımız ekonomi ve devletin anlaşılması açısından sunduğu ipuçları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede bazı eksiklikleri ve geliştirilmesi gereken yönleri bulunmasına ve 1980'li yılları takiben dünyada yeni sağın yükselişine paralel olarak 1970'li yıllardaki popülaritesini yitirmiş olmalarına rağmen marksist gelenek içinde geliştirilmiş olan bazı yaklaşım, kavram ve araçların, kapitalist toplum ve devletin anlaşılması açısından bugün hala önemli bir analitik rehber olma özelliklerini korudukları kanısına varılmıştır. Bu nedenle, özellikle kapitalist devletin iktisadi davranışının anlaşılması gibi bir sorunsala sahip olan araştırmacıların bu yaklaşımları dikkate almaları anlamlı olacaktır. Diğer taraftan çalışmada bazı marksist yaklaşımların Türkiye'deki yakın dönemdeki kimi tarihsel gelişmelerin ve devletin iktisadi ve siyasi davranışının anlaşılması açısından önemli ipuçları sunduğu tespit edilmiştir.Özellikle Gramsci, Hirsch ve Offe tarafından geliştirilmiş olan bazı kavram ve yaklaşımların rehberliğinde Türkiye'deki bazı önemli gelişmeler anlamlandırabilmek mümkün görünmektedir.
Keywords: Ekonomi; Kapitalizm; MARKSİST EKONOMİ; Sistemler ve kurumlar