Miselli ortamında bakır(II) iyonunun spektrofotometrik yöntemle tayini - Pamuk, Seba (My University, 2005)
MİSELLİ ORTAMDA BAKIR(II) İYONUNUN SPEKTROFOTOMETRİK YÖNTEMLE TAYİNİ Bu çalışmada, bakır(II)' ın noniyonik misel varlığında bir tiyazolilazo bileşiği olan sülfatiyalilazoresorsin (STAR) ile yeni bir kompleks yapabilme özelliği spektrofotometrik olarak araştırıldı. Metod, bakır (II)-STAR şelatının noniyonik (Triton X-100) miseller ile çözülerek absorbansının ölçülmesine dayanır. STAR' ın bakır (II) iyonları ile nötrale yakın pH' larda kompleks yapabilme özellikleri için optimum şartlar belirlendi. Mol oranı yöntemi ile Ligand/ Metal oranı belirlendi. Kompleksin Lambert-Beer Kanunu' na uygunluğu ve kararlılık sabiti araştırıldı. Ocak,2005 Seba PAMUK

SPECTROPHOTOMETRIC DETERMINATION OF COPPER(II) WITH SULFATIAZOLY AZO RESORSIN IN MICELLAR MEDIA In this study, a new spectrophotometric method for the determination of copper(II) with sulfatiazoly azo resorsin (STAR) in the presence of nonionic surfactant was investigated. The method is based on the measurement of absorbance of the copper(II)-STAR chealete solubilized with a nonionic (Triton X-100) surfactant. Optimum conditions for the copper(II)-STAR chealete complex formation in a weakly acidic medium was investigated. After the determination of Ligand/ Metal ratio of the complex with mole-ratio method, the suitability with Lambert-Beer low copper(II) complex and stability constant of the complex has been searched.
Keywords: Analitik Kimya