Sanal ve geleneksel takımlarda kullanılan güç temellerinin pozitif örgütsel çıktılara etkisi - Tınaztepe, Cihan (My University, 2016)
SANAL VE GELENEKSEL TAKIMLARDA KULLANILAN GÜÇ TEMELLERİNİN POZİTİF ÖRGÜTSEL ÇIKTILARA ETKİSİ Bu tez çalışmasının ana amacı farklı örgütsel yapılarda güç ilişkilerini incelemektir. Farklı örgüt yapılarını temsil eden birimler olarak çalışma takımları araştırıma değişkenlerinin incelendiği birer yapısal düzlem olarak ele alınmıştır. Geleneksel ve sanal takımlarda güç temellerinin kullanımı ve bunun pozitif örgütsel çıktılara örnek olan güçlendirme ve işle bütünleşme değişkenleri ile ilişkisi test edilmek istenmiştir. Araştırma modeli 150 geleneksel takım ve 100 sanal takım üyesi olmak üzere toplam 250 çalışana internet üzerinden anket uygulanarak sınanmıştır. Araştırmanın pilot aşamasında sanal takım çalışanlarıyla gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler sonucunda takım türlerini ayır edici sorular oluşturulmuş ve bu sorularla uygulanan ankette örneklem grupları sanal ve geleneksel takım çalışanı olarak ayrıştırılmıştır. Hipotez testlerinden önce ölçeklerin güvenilirliği ölçülmüş, açıklayıcı faktör analiziyle bu değişkenler araştırmanın amacına göre faktörlere ayrılmış ve bunlar doğrulayıcı faktör analiziyle doğrulanmıştır. Değişkenler arası ilişkileri incelemek için korelasyon ve regresyon analizleri, takımlar arası farklılıkları görmek için ise parametrik olmayan anlamlılık testleri uygulanmıştır. Buna göre her iki takım yapısında pozisyon kaynaklı güç temellerinin kullanımı ön plana çıkmakta ve pozisyon kaynaklı güç temellerinin güçlendirme üzerinde daha kuvvetli etkisi olduğu görülmüştür. Sanal takımlarda lider güç temeli olarak geleneksel takım liderine göre uzmanlık ve bilgi gücünü daha fazla kullanmaktadır. Takımlar arası farklılıklarda elde edilen diğer önemli bir bulgu, sanal takım çalışanlarının geleneksel takım çalışanlarına göre daha fazla işiyle bütünleştiğidir. Genelde ise güç temelleri güçlendirmeyi ve güçlendirme ise çalışanın işle bütünleşmesini etkilemektedir. Sanal takımlar, Güç temelleri, Güçlendirme, İşle bütünleşme

EFFECT OF POWER BASES TO POSITIVE ORGANIZATIONAL OUTPUTS IN VIRTUAL AND TRADITIONAL TEAMS The aim of this research is to examine power relations in different organizational structures. This examination is realized on work teams, which are considered as representatives of different organizational structures. The relationship among referred power bases in virtual and traditional teams, empowerment and job involvement as positive organizational outputs; is studied in this research. The research model is tested by an electronic survey conducting to a sample of 250 employees. While 150 of the sample consist of traditional team members, the rest consists of virtual team members. To make this distinction, the survey contained questions that distinct team structure which were generated by a pilot study of indepth interviews with several virtual team members. Before testing the hypotheses, the reliability of the scales were proved and the factors of the variables were revealed by explanatory factor analysis and confirmed by confirmatory factor analysis. The relationship among the factors was examined by correlation and regression analyses afterwards. Lastly, the differences between the teams were tested by non-parametrical significance tests. Consequently, in both team structures, positional power bases seem to come more forward than personal power bases. Regarding this, the effect of positional power bases has stronger effect on empowerment. Leaders in virtual teams refer to information and expertise power bases more than the ones in traditional teams. Another important finding in terms of distinction between team structures is about job involvement. The level of job involvement for employees in virtual teams is found more than the one in traditional teams. Lastly in general, power bases affect empowerment and empowerment contributes to employee’s job involvement. rtual teams, power bases, empowerment job involvement
Keywords: İşletme; Yönetim