İşyerlerinde uygulanan sigara içme yasaklarının çalışanların sigara içmesi üzerine etkisi - Okuşluk, Tülay (My University, 2004)
İŞYERLERİNDE UYGULANAN SİGARA İÇME YASAKLARININ ÇALIŞANLARIN SİGARA İÇMESİ ÜZERİNE ETKİSİ Adı ve Soyadı : Tülay Okuşluk Danışman Adı : Yrd. Doç. Dr. Nadi Bakırcı Program : Yüksek Lisans Halk Sağlığı

Sigara dünyadaki pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede önlenebilir bir morbidite ve mortalite nedeni olduğu için önemli bir halk sağlığı sorunudur. Halen dünyada bir milyarın üzerinde insanın sigara içtiği bildirilmektedir. Son yıllarda sigara dumanın yalnızca sigara içen bireyi değil aynı zamanda o ortamı paylaşan başka insanları da benzer biçimde etkilediği kesin verilerle kanıtlanmıştır. Bu nedenle özellikle pasif içicilerin korunmasına yönelik çeşitli önlemler gündeme gelmiş, gelişmiş ülkelerde ve 1996 yılında da ülkemizde Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunla bu konuda önemli adım atılmıştır. Bu çalışma işyerlerinde uygulanan sigara içme yasaklarının çalışanların sigara içme üzerine etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışanların işyerlerinde uygulanan sigara yasakları ile ilgili verdikleri yanıtlara göre işyerleri sigaraya karşı yasağı tam olarak uygulayan ve uygulamayan olarak ayrılmıştır. Araştırma İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan 1 belediye, 3 kamu kuruluşu ve 4 özel işletmede yapılmıştır. Araştırmaya katılan 8 işyerinde çalışan toplam 1062 kişiden 961'i araştırmaya katılmıştır. Araştırmaya alınan işyerlerinden 4'ünde sigaraya karşı yasaklar tam uygulanmakta, 4'ünde ise tam uygulanmamaktaydı. Araştırmaya katılan erkeklerin %51,9'u, kadınların %48'i halen sigara içmektedir. Çalışan 961 kişinin %49,9'unun halen sigara içtiği bulunmuştur. Sigaraya karşı yasağı tam olarak uygulayan işyerlerinde yasağı tam uygulamayan işyerlerine oranla sigarayı bırakmaya hazırlık aşamasında olanların oranının daha yüksek olduğu; yasaktan dolayı içtiği sigara sayısını azalttığını veya sigarayı bıraktığını bildirenlerin çoğunlukta olduğu; ve çalışmadığı günlerde içtiği sigara sayısını arttırdığını belirtenlerin daha fazla olduğu bulunmuştur. İşyerinde sigaraya karşı tam yürütülen yasakların sigaraya başlamayı engelleyebileceği ve sigarayı bırakmayı kolaylaştıracağı düşünülebilir. ABSTRACT INFLUENCE OF THE PROHIBITION OF SMOKING ON STAFF AT WORK Smoking is one of the most important reason of preventable morbidity and mortality for publıc health in developed and developing countries of the world. It is stated that at present over 1 billion people are smoker. In recent years it is proved that not only smokers but also non-smokers who share same environment with smokers are influenced in same way or same level by the smoke of the cigarettes. Therefore, especially to protect passive smokers, some measures are taken. In developed countries and in our country in 1996 by the law of the law of preventing harms of the Tobacco products important step was taken in this field. This study is planned to determine influence of the prohibition of smoking on staff at work Work places divided into two according to the questions the staff were asked about application of a law of smoking prohibition. As a result work places divided as the one applies prohibition of smoking effectively and the other group does not. This survey has been done within the borders of Istanbul Büyükşehir Municipality. In this survey 3 public and 4 private institution and 1 local municipality participated. Their 961 employees out of 1062 in total join the survey. The prohibition of smoking is applied effectively in 4 workplaces but in the others is not. %51,9 of men and %48 of women joined this survey are smokers. It is found out that %49.9 of 961 employees are smokers. As a result, survey has shown that in work places where effective prohibition of smoking is applied, smokers who are trying to quit smoking are high in percentage majority of people who participate think that they quit or reduce or lessen the number of cigarettes they smoke because of prohibition. People who try to stop smoking and people who quit smoking because of prohibition are high in numbers in these workplaces. Effective application of prohibition of smoking at work places can be considered as preventive to smoking and help to stop smoking.
Keywords: Halk Sağlığı; İnsan fizyolojisi; Madde bağımlılığı (ilaç bağımlılığı); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri; Tütün