Anayasa mahkemesi kararları ışığında devlet memurlarının disiplin hukuku ilkelerinin incelenmesi - Erdoğmuş, Aygül Amine (My University, 2025)
“Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Devlet Memurlarının Disiplin Hukuku İlkelerinin İncelenmesi” ismini haiz bu incelemede, kamu görevlilerine ilişkin olarak uygulanan disiplin hükümlerinin tabi olduğu anayasada yer verilen ilkeler, kanunlarda yer verilen ilkeler ve içtihadi ilkeler üzerinde durulacaktır. Bu incelemede yer verilen, disiplin hukukuna uygulanan ilkelerin bazıları evrensel hukuk metinlerinde, bazıları Anayasamızda, bazıları ise farklı yasal düzenlemelerde yer almaktadır. Bunların dışında yer alan bir kısım ilkeler ise yargı içtihatları ile ortaya çıkmıştır. Anayasa Mahkemesinin bu ilkeleri nasıl yorumladığı, nasıl uyguladığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tezin ilk bölümünde, disiplin hukukuna ilişkin ilkeler ve bu ilkelerin irdelendiği Anayasa Mahkemesi kararları incelenmeden evvel, kavram olarak;kamu görevlisi, disiplin soruşturması, disiplin suçu, disiplin cezası ile Türk disiplin mevzuatı üzerinde durulmuştur. Tezin ikinci bölümünde ise; disiplin mevzuatına uygulanabilecek ilkeler; anayasal ilkeler, yasal ilkeler ve içtihadi üzerinde durmak suretiyle bu ilkelere ilişkin doktrindeki farklı görüşler ortaya konularak Anayasa Mahkemesinin konuya yaklaşımı değerlendirilmiştir.

In his stüdyo title “Examınatıon The Principles Of Disciplinary Law For Cıvıl Servants In The Lıght Of Constitutional Court Decısıons’’ the principles included in the constitution, principles included in laws and jurisprudential principles that are subject to disciplinary provisions applied to public officials will be emphasized. Some of the principles applied to disciplinary law included in this study are included in universal law texts, some in our Constitution and some in different legal regulations. Some principles other than these have emerged through judicial precedents. It has been tried to reveal how the Constitutional Court interprets and applies these principles In the first part of the thesis, before examining the principles of disciplinary law and the Constitutional Court decisions in which these principles are examined, the concepts of public servant, disciplinary investigation, disciplinary crime, disciplinary punishment and Turkish disciplinary legislation are emphasized. In the second part of the thesis; the principles that can be applied to disciplinary legislation; constitutional principles, legal principles and jurisprudence are emphasized, and the different views in the doctrine regarding these principles are revealed and the approach of the Constitutional Court to the subject is evaluated.
Examination the principles of disciplinary law for civil servants in the light of constitutional court decisions
Keywords: Anayasa Mahkemesi kararları; Cezai soruşturma; Constitutional Court Decisions; Criminal investigation; Devlet memurları; Disciplinary Law; Discipline; Disiplin; Disiplin Hukuku Disciplinary Crime and Punishment; Disiplin Suçu ve Cezası; Hukuki durum, yasalar, vb; Legal status, law, etc; Memurlar ve diğer çalışanlar; Officials and employees; Public officers; Turkey; Türkiye