Miyofasiyal ağrı sendromunda iyontoforez tedavisinin etkinliğinin araştırılması - Aluç, Zübeyde (My University, 2004)
MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMUNDA İYONTOFOREZ TEDAVİSİNİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Adı ve Soyadı: Zübeyde Aluç Danışman adı: Doç. Dr. Hakan Gündüz Program: Ortopedik Rehabilitasyon Yüksek Lisans Tedavi ve Rehabilitasyon

Miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) bir veya daha fazla kasta, kas fibrillerindeki gergin bantta bulunan tetik nokta adı verilen hipersensitif noktaların varlığı ile karakterize geniş bir grup kas hastalığıdır. Tedavide amaç tetik nokta (TN)'nın aşırı duyarlılığını ortadan kaldırmaktır. TN inaktivasyonu için kullanılan değişik yöntemler, germe-sprey tekniği, enjeksiyon-germe tekniği yanında, ultrason, analjezik akımlar, masaj, sıcak paket ve egzersiz gibi diğer tedavilerdir. Bu çalışmada miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) tanısı konan, servikal ya da üst torakal bölge ağrılı olgularda değişik iyonlarla uygulanan iyontoforez tedavisinin etkinliği araştırıldı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniğine servikal ve/ veya üst torakal bölgede ağrı şikayeti ile gelen ve MAS tanısı konan 60 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar 20'şer kişilik üç gruba randomize edildi. Tüm hastalara sıcak paket ve egzersiz verildi, ek olarak birinci gruba (plasebo grubu) serum fizyolojik ile iyontoforez, ikinci gruba (steroid grubu) betametazon iyontoforezi ve üçüncü gruba (lidokain grubu) lidokain iyontoforezi uygulandı. Her üç gruptaki hastalar 2 hafta süresince toplam 10 seans tedaviye alındı. Hastalar tedavi öncesi, 10 seanslık tedavi sonunda ve tedavi bitiminden 4 hafta sonra değerlendirildi. Değerlendirme parametreleri vizüel anolog skala (VAS) ve yüz skalası ile ağrı değerlendirimi, inklinometre ile eklem hareket açıklığı (EHA) ölçümü, algometre ile basınç ağrı eşiğinin (BAE) saptanması, Ağrı Maluliyet Göstergesi (Pain Disability Index), Boyun Ağrı Sorgulaması (Neck Pain Questionnaire) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) idi. Ayrıca tedavinin ortası, sonu ve birinci ayda hasta ve uygulayıcının memnuniyeti de değerlendirildi. Çalışma sonunda her üç grupta da VAS ve yüz skalası ile ölçülen ağrı şiddetinde anlamlı azalma (p<0,05), Ağrı Maluliyet Göstergesi ve Boyun Ağrı Sorgulaması ile ölçülen fonksiyonellik ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlıkta artma (p<0,05), algometre ile basınç ağrı eşiğinde yükselme (p<0,05) ve boyun EHA'da anlamlı artışlar (p<0,05) gözlendi. Ancak, her üç grup arasında ağrının azalması, fonsiyonelliğin ve ağrı eşiğinin artması açısından anlamlı farklılık bulunamadı (p>0,05). Çalışma sonunda lidokain, betametazon ve plasebo iyontoforezi uygulamalarının MAS tedavisinde etkin oldukları gözlendi. Sonuç olarak, MAS tedavisinde iyontoforez uygulaması etkili bulunmuş olup kullanılan iyonlar ve plasebo açısından belirgin farklılık bulunmamaktadır. Bu nedenle MAS tedavisinde medikal tedavi ve fizik tedavinin yanında, germe ve gevşeme egzersizleri ile uygun postürün korunmasını da içeren kapsamlı bir yaklaşımın önemli olduğuna inanıyoruz. INVESTIGATION OF EFFECTIVENESS OF IONTOPHORESIS TREATMENT IN MYOFASCIAL PAIN SYNDROME SUMMARY Myofascial Pain Syndrome (MPS) is a wide group of muscle illness that is characterized by the presence of hypersensitive points called trigger-points (TPs), located in a taut band of muscle. The purpose of treatment is to reduce the hypersensitivity of TPs. The methods used for the treatment of TPs include spray and stretch, injection and stretch, and other methods like ultrasound, analgesic currents, massage, hot pack and exercise. In this study we investigated the effectiveness of the iontophoresis with different ions in the treatment of MPS patients, with pain located in cervical or upper thoracic regions. Sixty patients who came to Marmara University Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinic with cervical and upper thoracic pain symptoms and subsequently diagnosed to have MPS participated in this study. Subjects were randomly assigned to three groups of 20 members. All subjects received hot pack and performed exercises. Additionally, iontophoresis with saline was applied to the first group (placebo group), iontophoresis with dexamethazone was applied to the second group (steroid group), and iontophoresis with lidocain was applied to the third group (lidocain group). All subjects in these three groups received a 2-week treatment with 10 sessions. Subjects were evaluated before the treatment, at the end of the 10-session-treatment period and 4 weeks after the end of the treatment. The instruments used in the evaluation were Visual Analogue Scale (VAS), face scale, measurement of the range of motion (ROM) with inclinometer, measurement of pressure pain threshold with algometer, Pain Disability Index, Neck Pain Questionnaire, and Beck Depression Inventory. Additionally, the satisfaction of the subjects and the examiners were evaluated in the middle of the treatment, at the end of the treatment and one month after the treatment. In all three groups, pain measured by VAS and face scale decreased; Functional status and independence in the daily activities significantly improved as measured with Pain Disability Index, and Neck Pain Questionnaire (p<0.05); pressure pain threshold and cervical ROM increased (p<0.05). No significant difference was found between the groups with regard to decrease in pain, increase in functionality and the increase in the pain threshold (p>0.05). At the end of the study, our results indicated that iontophoresis with lidocain, dexamethazone and placebo treatment are effective in the treatment of MPS. In conclusion, iontophoresis is effective in the treatment of MPS but no significant difference was found in terms of the ions used and placebo groups. We believe that a comprehensive approach is needed in MPS including medical and physical therapy, stretch and relaxation exercises, and maintenance of proper posture.
Keywords: Fizik Tedavi; Rehabilitasyon