ÖĞRETMENLERİN MÜZELERE ÖĞRENCİ GEZİLERİ DÜZENLEME NEDENLERİ ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Öğrencilerin müzelerden en üst düzeyde faydalanmasını sağlamak içinöncelikle bu fırsatı yaratacak öğretmenlerin müzelere gezi düzenlemenedenlerinin anlaşılması gerekmektedir. Bu araştırma kapsamında, okulöncesi eğitimi öğretmenlerinin müzelere öğrenci gezileri düzenlemenedenlerini belirlemeyi amaçlayan bir ölçme aracı geliştirilmesihedeflenmiştir. Oluşturulan ölçeği, amaçlı örneklem seçim yöntemi ilearaştırmaya dâhil edilen toplam 145 okul öncesi öğretmeni doldurmuştur.Ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek amacıyla temel bileşenler analizlerindenaçımlayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Analiz sonucunda, 23 madde ve 3boyuttan oluştuğu ortaya çıkan ölçeğin açıkladığı toplam varyans %60.52’dir.Elde edilen yapının doğrulanması amacıyla, doğrulayıcı faktör analiziuygulanmış, bu aşamada 2 madde yük değerleri göz önüne alınarak ölçektençıkartılmış, 3 faktörlü modelin kabul edilebilir uyum indeksine sahip olduğutespit edilmiştir. Yapılan güvenilirlik analizi sonucunda toplam ölçeğin içtutarlılık katsayısının .92 olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında,ölçeğin okul öncesi öğretmenlerin öğrenciler için müze gezileri düzenlemenedenlerini belirlemek amacıyla kullanılabilecek, geçerli ve güvenilir birölçme aracı olduğu söylenebilir.

In order to ensure that students benefit from museums at the highest level, it is necessary to understand the teachers’ reasons for organizing trips to museums. Within the scope of this research, it is aimed to develop a measurement tool that aims to determine the reasons of preschool teachers for organizing student trips to museums. A total of 145 preschool teachers were included in the study by purposeful sampling selection method. In order
TEACHERS’ REASONS FOR ARRANGING STUDENT VISITS TO MUSEUMS SCALE: A VALIDITY AND RELIABILITY STUDY