Öğretmenlerin okulda yalnızlıklarının kariyer evrelerine göre incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bu çalışmanın amacı farklı kariyer evrelerinde yer alan öğretmenlerin okullardaki yalnızlık durumlarının öğretmenlerin kariyer evrelerine göre incelenmesidir. Bu temel amacın yanında öğretmenlerin okulda yalnızlıkları, öğretmenlerin medeni durumları ve eğitim seviyelerine göre de incelenmiştir. Araştırmada öğretmenlerin okulda yalnızlıklarının sınırlarının anlaşılması ve elde edilen sonuçların genellenebilir anlam bütünleri oluşturması için nicel, elde edilen genel bilgilerin derinlemesine anlaşılması ve anlamlandırılabilmesi için nitel boyutları içeren karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutu için kolay ulaşılabilir durum örnekleme yöntemi kullanılırken, araştırmanın nitel boyutu için olasılıklı olmayan örneklem türlerinden olan kota örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunun örneklemini farklı kariyer evrelerinde yer alan toplam 465 öğretmen oluşturmaktadır. Nitel boyutunda ise nicel uygulamaya katılmış ve okulunda yalnızlık yaşadığını belirtmiş, her kariyer evresinden sekiz öğretmen olmak üzere toplam 40 öğretmen yer almaktadır. Araştırmanın nicel boyutu için İş Yerinde Yalnızlık Ölçeği kullanılırken, araştırmanın nitel boyutunda veri toplamak için standartlaştırılmış açık uçlu görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri tek yönlü varyans analizi ve ilişkisiz örneklemler için t-testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel verileri ise içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin kariyer evrelerine göre, medeni durumları ve öğrenim seviyelerine göre okulda yalnızlıkları arasında anlamlı düzeyde fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel boyutundaki verilerin analiz edilmesi sonucunda ise öğretmenlerin okulda yalnızlığı bireysel ve örgütsel bir durum olarak algıladıkları; okulda yalnızlığın sebebi olarak eğitim sistemi, bireysel farklılıklar, algı sorunları ve mesleki uyuşmazlığı gördükleri; okulda yalnızlığın sonucu olarak bireysel ve örgütsel kayıp, baş etme isteği ve duygusal yoksunluğun ortaya çıktığı; okulda yalnızlıkla baş etme stratejisi olarak ortadan kaldırma, sorgulama ve kabullenme yolunu seçtikleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın

Purpose of this study is to explore the loneliness level of teachers in different career phases. Apart from that, the study investigates loneliness in schools in relation to the marital status and education level. The study utilizes mixed methods as it includes a quantitative phase to achieve generalizability while understanding the boundaries of loneliness of teachers in schools as well as a qualitative phase to explore what qualitative data entails and to construct meaning accordingly. While the quantitative phase of the study uses convenience sampling, the qualitative phase uses quota sampling. The sample of the study for the qualitative phase encompasses 465 teachers who are in different career phases. The sample of qualitative phase consists of 40 teachers as 8 teachers from each stage are selected. While the quantitative phase of the study uses Loneliness in Workforce scale the qualitative phase uses standardized open ended interviews. The quantitative data is analyzed by using an independent Samples t-test and one way ANOVA while a content analysis is conducted to analyze the qualitative data. According to the quantitative findings, there is a statistically significant difference when marital status and education level are considered in relation to teacher loneliness in schools. The qualitative findings indicate that teacher perceive loneliness in schools as individual and institutional situation. They attribute the reasons of loneliness to the education system, individual differences, issues that pertain to perception and occupational mismatch. Also, the results of loneliness in schools lead to the individual and institutional loss, the emergence of coping skills and emotional deprivation. The coping strategies that teachers use encompass removal, questioning and acceptance. As a result of the interpretations of the findings, recommendations have been made for both researchers and decision makers. Teacher loneliness, loneliness in schools, career phases of teachers
Investigation of teachers loneliness at school according to their career phases
Keywords: Tarih