Perkütan Koroner Girişim İçin Kullanılan Vasküler Giriş Yoluna İlişkin Teknik Özellikler, Lokal Vasküler Komplikasyonlar ve Hasta Deneyimleri - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Amaç: Sunulan tanımlayıcı ve kesitsel çalışma perkütan koroner girişimde (PKG) kullanılan vasküleryol, işleme ait teknik özellikler, lokal vasküler komplikasyonlar ve hasta deneyimleri açısından değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Araştırmanın evrenini 30 Ocak 2017-30 Mart 2017 tarihleri arasında tedavi amacıyla PKG uygulanan tüm hastalar oluşturdu. Evrenin tamamına ulaşılması hedeflendi. Belirlenen tarihlerarasında tedavi amaçlı perkütan koroner girişim yapılan, iletişim engeli olmayan ve çalışmaya katılmayı kabuleden 112 hastaya ulaşıldı. Veri araçları olarak; işleme ait teknik bilgileri içeren bir form, katılımcıların geneltanımlayıcı özelliklerini ve işleme ait deneyimlerini belirlemek üzere araştırmacılar tarafından literatür bilgisi ve klinik deneyime dayanarak oluşturulan 34 sorudan oluşan bir veri formu ve Durumluk-Sürekli KaygıEnvanteri (Form TX-I) kullanıldı. Bulgular: İşlem süresi, kullanılan radyasyon ve opak madde dozu ile girişimbölgesi arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmadı. Radiyal arterden işlem yapılan hastalarda “sheath” çekimi sonrası uygulanan basınç süresi ve işlem sonrası toplam yatağa bağlı kalma süresinin anlamlı şekilde kısa olduğu saptandı. İşlem sonrası lokal vasküler komplikasyon gelişme durumu ile girişim bölgesiarasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmadı. Toplam 112 katılımcının durumluk anksiyete ölçekpuanı ortalaması 35,43±123,80 olarak orta düzeyde belirlendi. Girişim bölgesi ile durumluk anksiyete puanları arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Femoral arterden girişim yapılanlarda ağrı ve işlem sonrasında; yataktahareketsiz kalmanın, boşaltım ihtiyacı sırasında sorun yaşamanın, idrar hissi olduğu hâlde yapamamanın veuyku probleminin anlamlı şekilde daha fazla olduğu bulundu. TR girişim yapılan hastaların, verilen bakım ilekendilerini daha rahat ve konforlu hissettiklerini ifade ettikleri ve TF gruptakiler arasındaki farkın istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı olduğu saptandı (Fisher’s Exact test). Sonuç: PKG’de kullanılacak vasküleryolun konu ile ilgili kanıtlara dayanarak belirlenmesi ve güncel yaklaşımların uygulamaya geçirilmesi, klinikçıktıları ve hasta deneyimini olumlu yönde etkileyecektir.

Objective: The presented descriptive and cross-sectional study was planned to evaluate the vascular pathway used in percutaneous coronary intervention (PCI), the technical characteristics of the procedure, local vascular complications, and patient experience. Material and Methods: The study universe consisted of all patients who underwent PCI for treatment between 30 January 2017-30 March 2017. It was aimed to reach the whole universe. A total of 112 patients who had no communication disability and accepted to participate in the study were reached. As data tools; a form containing technical information on the process, a data form consisting of 34 questions to determine the general descriptive characteristics and experience of the participants, and State-Trait Anxiety Inventory (Form TX-I) were used. Results: There was no significant difference between the vascular access path with compare the duration of the procedure, the radiation used and the amount of contrast dose. The duration of pressure applied after sheath removal in patients treated with radial access and the duration of total bed rest duration after procedure were found to be significantly shorter. There wasn’t significant difference in terms of local vascular complications. The mean anxiety score totally of the 112 participants was found to be 35.43±123.80. Comparison to the cases administered radial artery interventions, cases that were administered femoral artery intervention were found to have significantly more complaints about pain, staying in bed , elimination and sleep problems. It was found that the patients expressed who performed TR access that they felt more comfortable compared to the TF access group and the difference was statistically significant. Conclusion: Determining the vascular access way to be used in PCI based on the evidence and implementing current approaches will positively affect patient experience and clinical outcomes.
Technical Features, Local Vascular Complications and Patient Experiences Regarding of Vascular Entry Path Used for Percutaneous Coronary Intervention
Keywords: Anestezi; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Acil Tıp