Mushaf yazım geleneğı̇nı̇n kaynakları : lı̇teratür araştırması ve ı̇lgı̇lı̇ edebı̇yatın ı̇ncelenmesı̇ - Özdemir, Kamile (My University, 2022)
Bu çalışma, mushaf tarihi literatürünün birincil kaynaklarını, bu kaynaklardaki temel tartışma konularını ve bu bilgilerin kaynak değerini inceleyerek mushaf tarihi araştırmacılarına kılavuzluk etmeyi amaçlamaktadır. Nitekim İslâm dünyasında mushaf tarihi araştırmalarında bir ivmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Nitelikli araştırmalar bulunmakla birlikte mevcut mushaf tarihi telifatının azımsanmayacak bir kısmı kendisini tekrar etmekte ve mushafa yöneltilen oryantalistik iddiaları yanıtta yetersiz kalmaktadır. Bu durum sağlam verilere dayanan, daha kapsamlı mushaf tarihi araştırmaları için “Mushaf tarihinin birincil kaynakları nelerdir?” sorusuna cevap aramayı zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada mushaf tarihine ilişkin bilgi birikiminin hangi kaynaklardan temin edildiği sorusuna cevap aranacak ve araştırmacılara bir literatür önerisi sunulacaktır.

The aim of this thesis is to guide the researchers who are interested in the history of the mushaf by determining the primary resources of literature of the history of the mushaf, the key discussion topics in these resources and resource value of this information. As a matter of fact, there is a need for many more qualified researches in the field of the history of the mushaf in the Islamic world. Although there are qualified researches, the considerable part of current works on the history of the mushaf repeats itself and it is not enough in responding the orientalistic claims against to mushaf. This situation obligates to seek an answer for the question “What is the primary resources of the history of the mushaf?” in order to be able to make researches of the history of the mushaf based on more comprehensive and reliable data. In this study, an answer would be sought to the question from which resources accumulation of knowledge regarding the history of the mushaf is obtained and a proposal of literature would be presented to the researchers.
Keywords: Hermeneutics; literatür araştırması the history of the mushaf; Mushaf tarihi; mushaf writing; mushaf yazımı; research of literature; resmü’l-mushaf; Tefsir