GENÇLERDE EMPATİ EĞİLİMİ, ANNE-BABA TUTUMLARI VE DİNDARLIK - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Gençlerde dindarlık, empatik eğilim ve ebeveyn tutumları arasındaki ilişkiler bu araştırmanın ana konusudur. Araştırmanın örneklemini oluşturan 468 kişi İstanbul"un çeşitli ilçelerindeki lise öğrencileri ve biri devlet diğeri özel olmak üzere iki üniversitenin öğrencileridir. Çalışmada öğrencilerin kişisel bilgilerini toplamak için geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, öğrencilerin empatik eğilimini ölçmek için Dökmen Empatik Eğilim Ölçeği (EEÖ), öğrencilerin dindarlıkları ile ilgili veri elde etmek için Milli Eğitim Bakanlığı"nın okulların rehberlik birimlerince kullanılmasını onayladığı Dinî Tutum ve Davranış Ölçme Envanteri ve öğrencilerin anne-baba tutumlarını ölçmek için de Leuven Algılanan Ana Babalık Ölçeği (LAAÖ) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, faktör analizi ve regresyon analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Sonuçta empatik eğilim ile dindarlık ve anne-baba tutumları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.

Empathy became one of the main subjects of psychology after the developments in humanistic psychology. Especially psychologist started to study on the relationship between empathy and religiosity after 1970s. In Turkey, psychological studies on the theme of empathy and religion have increased in recent years. This paper also aims to investigate the relationship between empathic inclination, religiosity and parents attitudes on the case of adolescents. In order to find out mentioned relations Personal Information Form, Dökmen Empathic Inclination Scale, Religious Attitudes and Behaviours Inventory, Leuven Perceived Parents Attitudes Inventory were applied to the sample of 468 university students from different parts of Istanbul. The findings show the correlations between religiosity and empathic inclination and parent"s attitudes. The implications of these results and suggestions for future research were discussed.
EMPATHIC TENDENCY OF YOUNG PEOPLE, ATTITUDE OF ARENTS AND RELIGIOSITY
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Psikoloji