Kadın cinsel işlev ölçeği’nin Türkçeye uyarlaması - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Amaç: Kadın cinsel işlev bozukluğu nüfus genelinde oldukça yaygındır. Bu makalede, meme kanseri teşhisi konulmuş Türk kadınlarında Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (KCİÖ) kullanımının geçerliliği ve güvenilirliği incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler: KCİÖ, klinik olarak kadın cinsel uyarılma bozukluğu teşhisi konulmuş olan kadınlarda geçerliliği yapılmış, cinsel işlevi ölçmeye yarayan kişisel bir araçtır. Bu makale, 190 kadında faktöriyel geçerlilik ve güvenilirlik analizleri hakkında bilgi sağlamaktadır. Ölçeğin dil geçerliliği, kapsam geçerliliği ve yapı geçerliliği, test-tekrar test güvenilirliği, iç tutarlılık testi ve madde-toplam korelasyonları ile ilgili bilgi sunmaktadır. Çalışma Marmara Üniversitesi Etik Kurulu tarafından onaylanmıştır. Tüm konularda çalışmaya katılanlara bilgi verilerek onayları alındı. Tüm analiz ve tablolar için SPSS istatistik programı 11.00 kullanıldı. Bulgular: Bu araştırmaya katılan kadınlar 30-70 yaşları arasında olup, bunların büyük yüzdelik dilimini ortaöğrenim görmüş olanlar (%40) ve ev hanımları oluşturmaktaydı (%58.9). Meme kanserli kadınlarda iç tutarlılık katsayısı oranı 0.70 ile 0.96 arasında, ortalama Cronbach Alfa değeri 0.98, ve 1 ay arayla test-tekrar test güvenilirlik ölçümü r= 0.75 bulundu. Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışmadan elde edilen bulgular, KCİÖ’nün Türk kadınları için cinsel işlev ölçümünde geçerli ve güvenilir olduğunu gösterir.

Objective: Female sexual dysfunction has a high prevalence in the general population. The reliability and validity of the use of the Female Sexual Function Index (FSFI) among Turkish women with a primary clinical diagnosis of breast cancer is examined. Material and Methods: The Female Sexual Function Index is a self-reporting measure of sexual function that has been validated on a representative sample of women clinically diagnosed with female sexual arousal disorder. The present review provides information about the factorial validity and reliability analysis among 190 women. Information regarding language, content and construct validity, reliability on test-retest, testing of the internal consistency and item-total correlations is provided. The study was approved by the Human Research Ethics Committee of the University of Marmara. All participants were informed and consented. SPSS for Windows, version 11.00, was used for the anaylses and charts. Results: Participants ranged in age between 30-70 years of age; a high percentage of these were women with secondary education (40%), or housewives (58.9%). The range of internal consistency coefficient was between 0.70 and 0.96, the average Cronbach alpha value was 0.98 among the women with breast cancer, and test-retest reliability measured over a one-month interval was found to be r= 0.75. Conclusion: The findings of this study indicate that the FSFI is a reliable and valid measure of sexual function among Turkish women.
The Turkish adaptation of the female sexual function index
Keywords: Kadın Araştırmaları