Europeanisation of british foreign policy under new labour (1997-2007) - Karamık, İsmail (My University, 2010)
Bu tez, Blair hükümetlerinin ilk başlarda Avrupa yanlısı görünen söyleminin AB dinamikleri göz önünde bulundurulduğunda İngiltere dış politikasında yüksek düzeyde bir Avrupalılaşma yolunda bir dönüşüme yol açıp yol açmadığının belirlenmesi doğrultusunda New Labour (1997-2007 arası dönem) döneminde İngiliz dış politikasını ele almaktadır. Avrupalılaşma açısından dış politika özellikle seçilmiştir çünkü dış politika, geleneksel olarak ulus devletlerin egemenliklerinin tezahür ettiği başlıca alanlardandır. Tezin iki ana argümanı vardır. Bunlardan ilki, ilk zamanlardaki İngiltere’yi “Avrupa’nın kalbine yerleştirme” kararlılığına rağmen New Labour döneminde İngiltere dış politikasında Avrupalılaşma kısıtlı düzeyde gerçekleşmiştir. İkincisi ise, İngiltere örneğindeki yüksek düzeydeki “uploading”, Avrupalılaşma açısından yeterli bir gösterge oluşturmamaktadır. Bu argümanların savunulmasına yönelik, tezde ilk olarak Avrupalılaşma kavramı üzerine durulmaktadır. Böylece tezde kullanılacak tanım belirlenmektedir. 1945-1947 yılları arası dönemde İngiltere'de dış politika yaklaşımları, aktörler, bağlamlar, politika yapma süreçleri, politika araçları ve olanaklarının analizi üyelik öncesi ve sonrası dönemlere ayrılmak suretiyle gerçekleştirilmektedir. Aynı noktalar, New Labour dönemine istinaden de ele alınmaktadır. ABD ile olan “özel ilişki”deki konumu ve Avrupa’daki “iğreti/ gönülsüz ortak” özelliği arasındaki dengeler ve bunların İngiliz dış politikasının nispi Avrupalılaşmasındaki rolleri irdelenmektedir.

This thesis addresses the Europeanisation of British foreign policy under New Labour (1997-2007) in order to determine whether the initially pro-European stance of the Blair governments resulted in a corresponding high degree of reorientation of domestic foreign policy in consideration of EU dynamics. The Europeanisation of foreign policy is selected because of its traditional definition as an arena in which the nation-state exercises its sovereignty the most. The thesis has two major arguments first of which is, despite an initial commitment to Britain at the heart of Europe, Europeanisation of foreign policy under New Labour was limited. Second, despite a considerable degree of uploading in the British case, this is not a sufficient indicator of Europeanisation. In order to defend these arguments initially the concept of Europeanisation is examined, establishing a definition for use in the thesis. An analysis of the actors, contexts, policy making processes, instruments and capabilities, and foreign policy approaches during the period 1945-1997 is made, looking separately at the pre- and post-Community membership periods. These same topics are then addressed with respect to the New Labour period. Balances between Britain’s being one half of a “special relationship” with the US and its place as the “awkward partner” of Europe are considered and their relationship to the relative Europeanisation of British foreign policy addressed.
Keywords: Avrupa Birliği; Dış İlişkiler; Siyaset ve Yönetim