Modifiye nance aygıtı destekli kompkat RPE vidası kullanılarak yapılan üst büyük azı distalizasyonu'nun sefalometrik incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Çalışmamızın amacı yeni bir ağız içi üst büyük azı distalizasyon aygıtının etki ve sonuçlarının değerlendirilmesidir. Çalışma grubumuzu Sınıf II dişsel malokluzyona sahip 1 erkek 7 kız olmak üzere; toplam 8 birey oluşturmuştur. Bireylerin yaş ortalaması 14,1' dir. Büyük azı distalizasyonu, kompakt bir R.P.E. vidasının sağ ve/veya sol büyük azı dişlerle küçük azı dişler arasına meziodistal yönde ve birbirinden bağımsız olarak yerleştirilmesi ve aralıklı kuvvet uygulanması esasına dayanan bir mekanik ile sağlanmaya çalışılmıştır. Büyük azı distalizasyonu sonrası pekiştirme için, aygıt pasif olarak 3 ay ağızda bırakılmıştır. Çalışmanın sonuçları, bireylerden distalizasyon öncesinde ve distalizasyon sonrasında alınan lateral sefalometrik filmler incelenerek elde edilmiştir. Buna göre; Üst birinci büyük azı dişler ortalama 2,68 mm distal yönde hareket etmiş ve 2,62° distal eğilme göstermişlerdir. Üst santral kesici dişler ortalama 2,5 mm öne doğru hareket etmiş ve ortalama 4,9°labial yönde eğilme göstermişlerdir. Alt keser dişlerin alt çene düzlemiyle yaptığı açıda 1,09° artış, alt birinci büyük azı dişlerde 1 mm uzama tespit edilmiştir. Overjet artışı ortalama 1,3 mm bulunmuştur. Çalışma sonucunda istatistiksel olarak anlamlı herhangi bir iskeletsel değişiklik saptanmamıştır.

The aim of this study is to evaluate the effects and results of a newly designed intra-oral molar distalization device. The study involves 8 (1 male and 7 females) patients with class II dental relationship. The mean age of the patients was 14.1. Molar distalization was achieved by intermittent forces, where the compact RPE screw is placed in mesiodistal direction between molars and premolars. After the completion of distalization, the appliance was kept in mouth passively for 3 months for retention purpose. Patients were instructed to turn the screw 1 time a week (meaning 1/4 turn each week) and activation continued until super class one dental relationship was achieved. The status will be retained with the same screw, kept in position, for approximately 3 months.Lateral cephalometric radiographs were taken at the day of insertion of the device (before opening the screw), and at the end of treatment. Tracing of these radiographs gave us a detailed view of the result of our study and the effectiveness of the new device. The significant changes achieved were as follows: The upper first molars were distalized in an average of 2.68 mm, tipped 2.62° distally. The upper central incisors were proclined by an average of 2.5 mm and tipped 4.9° labia I ly. IMP A increased 1.09°, the lower molars extruded I mm, and overjet increased 1,3mm. On the other hand, there were no significant skeletal changes.
Cephalometric evaluation of molar distalization by a compact RPE screw combined with a modified nance appliance
Keywords: Diş Hekimliği