Türk finansal piyasalarının derinleşmesine özel emeklilik fonlarının etkisi : bir uygulama - Gasımov, Gabil (My University, 2010)
nansal Piyasalar, Özel Emeklilik Sistemi, Yatırım Fonları, Finansal Derinleşme ÖZET Türk Finansal Piyasalarının Derinleşmesine Özel Emeklilik Fonlarının Etkisi: Bir Uygulama Sosyal güvenlik reformunun bir parçası olan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi 2001 yılında yürürlüğe girmiştir. Söz konusu uygulamanın yürürlüğe girmesi sosyal güvenlik alanında önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilmektedir. Bireysel emeklilik sistemi sosyal güvenlik reformunun bir parçası olmakla birlikte yalnızca bu amaca hizmet etmekle kalmaz, bununla birlikte finansal sistemin gelişmesinde de önemli bir rol oynar. Emeklilik fonlarının portföy dağılımı, söz konusu sistemin finansal piyasalar üzerindeki etkisinin en önemli belirleyicilerindendir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de özel emeklilik fonlarının portföy yapısından hareketle, söz konusu sistemin finansal derinleşme üzerindeki muhtemel etkilerini incelemektir. Çalışmada bireysel emeklilik sisteminde tanımlanmış olan fon türlerinden “karma fon” baz alınarak, portföy yönetim ilkeleri doğrultusunda ve bireysel emeklilik sistemi yasal çerçevesinde ortaya konulan kısıtlar dikkate alınarak bir portföy modeli oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda finansal piyasaların kavramsal açıklamasının ardından dünyada ve ülkemizde özel emeklilik sistemlerinin gelişimine kısaca değinilmiş, söz konusu sisteme işlerlik kazandıran özel emeklilik fonlarının finansal piyasaların gelişimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. nancial Markets, Private Pension System, Mutual Funds, Financial Depth

Deepening Of The Turkish Financial Market Impact Of Private Pension Funds: An Application Social security reform as a part of the Individual Pension Savings and Investment System came into force in 2001.The entry into force of the application in question in the field of social security is regarded as an important milestone. Private pension system as part of social security reform, but only to serve this purpose not only of the financial system, however, play an important role in the development. Asset allocation of pension funds, that the system determines the most significant impact on financial markets. The purpose of this study, Turkey's private pension funds with the movement of the portfolio structure, the system in question is to examine the likely impact on financial depth. Study private pension system as defined in the fund types mixed funds basis, portfolio management principles and the private pension system, legal framework put forward the constraints considering a portfolio model to be studied. In order to explain this concept of financial markets after the development of private pension systems in the world and our country has been mentioned briefly, these systems become operational in the development of private pension funds on financial markets was investigated.
Keywords: Finansal Derinleşme; Özel Emeklilik Sistemi; Yatırım Fonları