Yüksek hız koşu yüklenmesinin bazı vücut hormonlarının ani değişimine etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Bu çalışma, tek seferlik doruk yüklenmeli 60 metre sürat koşusunun, total testosteron, büyüme hormonu, kortizol ve insülin hormonlarının ani değişimi üzerine etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmamız, 18-23 yaş arası, 22 sağlıklı erkek öğrenci üzerinde gerçekleştirildi.Deneklere tek seferlik doruk yüklenmeli 60 metre sürat koşu testi uygulandı. Hormon ölçümleri için deneklerden koşu öncesi ve sonrası aç karına kan örnekleri alındı. Elde edilen serumlardan hormon düzeyleri, elektrokemilüminesans yöntemle ölçüldü. Koşu öncesi serum total testosteron değeri 7,13±2,13 ng/mL, büyüme hormonu 1,92±2,64 ng/mL, kortizol 15,67±4,66 mg/dL, insülin 5,51±2,94 μIU/mL ve hematokrit 46,13±2,11 (%) iken, koşu sonrası serum total testosteron 7,53±2,17 ng/mL, büyüme hormonu 2,50±3,45 ng/mL, kortizol 15,06±4,46 mg/dL, insülin 4,41±2,57 μIU/mL ve hematokrit 48,62±2,22 (%) olarak ölçüldü. Sonuç olarak; 60 metre sürat koşusu öncesi ve sonrası,serum total testosteron düzeylerinde anlamlı bir artış (p<0.01), insülin düzeylerinde ise belirgin bir azalma saptandı (p<0,001). Serum büyüme hormonu düzeyleri koşu sonrasında artmakla beraber, bu artış anlamlı değildi (p>0,05). Serum kortizol düzeylerinde önemli bir farklılık tespit edilmedi (p>0,05). Hematokrit değerlerinde ise koşu sonrası belirgin bir artış tespit edildi (p<0,001). Kısa mesafe sürat koşusu; bazı hormonların kan seviyelerinde ani olarak artış veya azalmaya sebep olmuştur. Aktivite sonucu, vücuttaki su kaybından dolayı plazma hacminde azalma meydana gelmiştir. 60 metre sürat koşunun serum total testosteron ve insülin seviyelerini ani ve belirgin bir şekilde değiştirdiği, kortizol ve büyüme hormonu üzerinde önemli bir etkisi olmadığı kanaatine varılmıştır.

In this study, our objective was to assess the influence of sixty-meter speed running as applied once with maximal load on sudden changes in the levels of total testosterone, growth hormone, cortisone and insulin.Twenty-two healthy male students aged from 18 to 23 years who were attending to High school of Physical Education and Sports were included in the study. Sixty meters speed running test was applied to the subjects only once in a dust running track. For hormone measurements, fasting blood samples were obtained form the subjects both before and after the race,and centrifuged during 30 minutes. Hormone level in the serum was measured using electrochemiluminecance method.Before the race, the serum levels of total testosterone, growth hormone, cortisone and insulin were 7,13±2,13 ng/mL, 1,92±2,64 ng/ml, 15,67±4,66 mg/dL and 5,51±2,94 μIU/mL, respectively. The hematocrit was 46,13±2,11 (%). After the race, the serum levels of total testosterone, growth hormone, cortisone and insulin were 7,53±2,17 ng/mL, 2,50±3,45 ng/mL, 15,06±4,46 mg/dL and 4,41±2,57 μIU/mL, and hematocrit was 48,62±2,22 (%). In conclusion, sixtymeter speed running as applied once with maximal loading causes a significant increase in the serum total testosterone level (p<0.01) and decrease in serum insulin level (p<0,001) after the race. Although the level of growth hormone increased after the race, this increase was not statistically significant (p>0,05). Serum cortisone levels measured before and after the race were not significantly different (p>0,05). There was a significiant increase in the mean hematocrit level after the race (p<0,001). Short distance speed race caused sudden change in the serum level of some hormones. As a result of the physical activity, water loss occurs in the body, which in turn may lead to a decrease in the plasma volume. It was concluded that serum testosterone and insulin levels change in a sudden and substantial manner while cortisone and growth hormone levels do not change after sixty-meter speedrace applied once with maximal load.
The effect of high speed race load on sudden changes of some hormones
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Pediatri