Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçu - Çakır, Kerim (My University, 2016)
Bu tezde Türk Ceza Kanunu’nun 282 inci maddesinde yer alan suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu incelenmektedir. Tez iki bölümden oluşmakta; birinci bölümde, aklama suçu olarak da isimlendirilen suçta bulunan kavramlar, suçun tarihçesi, aklamanın aşamaları, aklamanın yöntemleri, aklama suçu ile mücadele metodları, mücadele amaçlı kuruluşlar, uluslararası hukukta yapılan düzenlemeler ve aklama suçunun bağlantılı olduğu alanlar incelenmektedir. İkinci bölümde ise, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçunun 4208 Sayılı Kanun ile mukayesesine, suç tipinin mukayeseli hukuktaki durumuna, diğer kanunlarda yer alan benzer hükümler ile TCK.’nda düzenlenen benzer suç tipleri ile arasındaki farklara temas edilmektedir. Ayrıca bu bölümde, aklama suçunun koruduğu hukuki değer ve suçun unsurları ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Bu bölümde son olarak, aklama suçunun işlenmesine iştirak etmeksizin, suçun konusunu oluşturan malvarlığı değerlerini satın alma, kabul etme, bulundurma veya kullanma suçu hakkında bilgi verilmektedir. Aklama, malvarlığı, karapara, suç geliri ve öncül suç.

In this dissertation, Laundering of assets acquired as a result of offence (abbreviated as laundering offence), in the Article 282 of Turkish Penal Code is examined. The dissertation consists of two parts: in the first section, dissertation studies the terms related to laundering offence, history of the offence, the methods of laundering, methods of combatting laundering offence, laundering-combatting organizations, related rules in comparative law, related areas and the legal value protected by the offence. In the second section, dissertation examines the offence of laundering offence and its comparison with the Code Nr. 4208. It also examines the laundering offence in comparative law, the similar provisions in other codes and how the laundering offence differs from other related offences stated in Turkish Penal Code. Besides, the elements of the laundering offence are scrutinized in accordance with the general theory of crime. This section lastly informs about the offence of buying or accepting a crime item, that requires buying or accepting a crime item without participating the offence. Key words: Laundering, assets, illicit money, assets acquired as a result of offence, predicate offence.
Keywords: Ceza hukuku; Türkiye