Bir kamu diplomasisi aracı olarak milliyetçi söylemin TRT Avaz’da kullanımı - Parim, Ali (My University, 2020)
Günümüzde devletlerin uluslararası alanda söz sahibi olabilmelerinin ve belirli çıkarlar elde edebilmelerinin yolu, sadece rakip ülkelerin yöneticilerini değil vatandaşlarını da ikna edebilmeleri ve kendi yanlarına çekebilmelerinden geçmektedir. Bunun için de devletler, çeşitli kamu diplomasisi faaliyetleri yürüterek uluslararası kamuoyunun zihninde olumlu bir imaj yaratmak istemektedirler. Kısa sürede çok geniş bir kitleye ulaşabilmek ve onları etkileyebilmek adına da kitle iletişim araçlarını bu sürece etkin bir şekilde dahil etmektedirler. Nitekim bu çalışma da özellikle Orta Asya ve Kafkasya bölgesine yayın yapan TRT Avaz kanalının, Türkiye ile hedef coğrafya arasındaki sosyo-kültürel, ekonomik ve politik ilişkileri geliştirebilmek, bu bölgede olumlu bir Türkiye algısı oluşturabilmek adına, nasıl bir yayın politikası benimsediği sorusu üzerine eğilmiştir. Çalışmanın sonucunda ise kanalın; ortak kültür, tarih, dil ve din gibi öğeler üzerinden Türk kimliğini öne çıkardığı ve yayınlarını milliyetçi bir söylem üzerine inşa ettiği görülmüştür.

Today, the way for states to have a say in the international arena and achieve certain interests is to persuade not only the rulers of the competing countries, but also their citizens and draw them to their side. For this reason, states want to create a positive image in the minds of the international public by conducting various public diplomacy activities. The states, are In order to reach and influence a very large audience in a short time, they are effectively incorporating mass media into this process.In this study, especially of the channel TRT Avaz broadcasting to Central Asia In order to develop the socio-cultural, economic and political relations between Turkey and the target geography and to create a positive perception of Turkey in this region, he focused on the question of what kind of publishing policy he adopted. As a result of the study, it was seen that the channel brought forward Turkish identity through elements such as common culture, history, language and religion, and built its broadcasts on a nationalist discourse.
Keywords: Gazetecilik; Journalism; Kamu Diplomasisi; Media; Medya; Milliyetçilik; Nationalism; TRT Avaz; TRT Avaz Public Diplomacy