Toplam kalite yönetimi eğitiminde eğitim ihtiyaçlarının tespiti ve performans değerleme sonuçlarına dayalı eğitim ihtiyaçları analizine bir örnek - Özdemir, İsmail (My University, 2002)
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ EĞİTİMİNDE EĞİTİM İHTİYAÇLARININ TESPİTİ VE PERFORMANS DEĞERLEME SONUÇLARINA DAYALI EĞİTİM İHTİYAÇLARI ANALİZİNE BİR ÖRNEK Postmodern yaklaşımın bir sonucu olan Yeni Dünya Düzen, Küreselleşme kavramlarının temelinde bilgi unsurunun hakimiyetinden söz etmek gerekir. Bilginin ürün bileşimindeki maliyet oranının % 60'lara ulaştığı bu çağda, tüm organizasyonların geleneksel yapılarını aşıp, gelişen teknolojilere ve çağdaş dünyaya ayak uydurabilmeleri için yeni bir yapılanma eylemine girmeleri ve bu dinamik süreci hep yaşatmaları beklenmektedir. Bu kapsamda, değişimin başarılı olarak yönetilebilmesi, eğitimin payını da sorumluluğunu da gittikçe artırmaktadır. Eğitimin, işletme açısından amaçlanan değişimi gerçekleştirebilmesi, eğitim planlaması öncesinde sağlıklı olarak yapılacak eğitim ihtiyaçları analizine bağlıdır. Eğitim ihtiyaçları analizi ile yapılacak eğitim, gerçek ihtiyaç alanlarına dönük yapılacağından, işletme gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinde önemli bir verimlilik artışı da sağlanmış olacaktır. Günümüz dünyasında, işletmelerin hayatta kalabilmeleri ve rekabet edebilmeleri noktasında üzerinde önemle durdukları, sürekli gelişmenin anahtarı olarak kabul edilen Toplam Kalite Yönetiminin, tüm işletme çalışanlarına benimsetilmesi için yapılacak olan eğitimin planlanmasında, çalışanların Toplam Kalite Yönetimine ilişkin performanslarının değerlemsinden elde edilen sonuçlara dayalı eğitim ihtiyaçları analizinin önemi vurgulanarak, buna ilişkin bir uygulama yapılarak sonuçları değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, yapılan çalışma dört bölüm halinde değerlendirilmiştir. Birinci bölümde, kalite ve toplam kalite yönetimine ilişkin kavramlar ve ilkeler ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, eğitimin ve eğitim planlamasında, eğitim ihtiyaçları analizinin yeri ve işletmelere sağladığı yararlar irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Toplam Kalite Yönetiminde eğitim ve eğitim ihtiyaçları üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise, TKY performansı değerleme sonuçlarına dayalı eğitim ihtiyaçları analizine ilişkin bir uygulama yapılarak sonuçları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Toplam Kalite Yönetiminin başarısında eğitimin önemi ortaya konmuş ve işletme çalışanlarının eğitim ihtiyaçlarının farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır.

A SAMPLE FOR FINDIND OUT TRAINING NEEDS OF TOTAL QUALITY MANAGEMENT AND AN ANALYSE OF TRAINING NEEDS DEPENDING ON EVALUATION OF PERFORMANCE RESULTS It has to be spoken about the importance of information in the basis of new world system, globalization which is the result of post-modern approach. The cost of the information has reached the ratio of % 60 in the product compaund. Because of that reason organizatıons should quit traditional structures, follow developing technologies and they should reorganize their structure by keeping dynamic process infinitivly. Managing the changes successfuly ıncreases the responsibility and importance of the training. Trealize the goals of organizations, training plans must be depended on the analyse of the needs of training. By analysig the training needs, there would be big increase in the efficiency of training activities. Nowadays, Total Quality Management is the key of compatition and staying alive of organizations. Training needs analyses are evaluated according to the Total Quality Performance of all employees. The study concerning this subject has four parts. In the first part the definitions of quality, priciples and definitions about Total Quality Management are explained. In the second part, the benefits of training and training needs analyses to the organizations are emphisized. At the third section in the Total Quality Management, training and training analyses subjects are explained. In the last section, a practice was made about training needs analyses depending on Total Quality Management performance evaluation results. As a result the importance of training was pointed in the achievement of Total Quality Management and the solution that the training needs of the empoyees have showen the difference was gained.
Keywords: Performans Değerleme; Toplam Kalite Yönetimi Eğitimi