Türkiye’de küçük ve orta boy işletmelerin ihracata yönelik örgütlenmeleri : sektörel dış ticaret şirketleri modelinin etkinliği - Yurdakul, Nurdan (My University, 2004)
Soyadı : Nurdan Yurdakul sat sat Politikası Prof. Dr. Orhan Sezgin Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Eylül 2004 Orta Boy İşletmeler, Sektörel Dış Ticaret Şirketi

TÜRKİYE' DE KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERİN İHRACATA YÖNELİK ÖRGÜTLENMELERİ : SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİ MODELİNİN ETKİNLİĞİ Türkiye ekonomisinde ağırlıklı bir paya sahip olan, istihdamın büyük bir bölümünü bünyesinde barındıran Küçük ve Orta Boy İşletmeler, ihracattan oldukça düşük bir pay almaktadır. İhracat; bilgi, deneyim, kadro, sermaye ve teknoloji gerektiren ayrı bir uğraş alanıdır. Küçük ve Orta Boy İşletmelerin sahip oldukları özellikleri ve sorunları dolayısıyla ihracat yönelememektedirler. Bu çalışma ile Küçük ve Orta Boy İşletmelerin İhracattaki paylarını arttırmak amacıyla oluşturulan Sektörel Dış Ticaret Şirketi modelinin etkinliği anlatılmaya çalışılmıştır. Sektörel Dış Ticaret Şirketleri ile aynı üretim dalında faaliyet gösteren en az 10 tane Küçük ve Orta Boy İşletmenin güçlerini birleştirerek ihracat artışının sağlanması hedeflenmiştir. Küçük ve Orta Boy İşletmeler üretimlerine devam ederken Sektörel Dış Ticaret Şirketi ihracatın tüm kalemleri ile ilgilenmektedir. Sektörel Dış Ticaret Örgütlenmesine giden Küçük ve Orta Boy İşletmelerin üretim kalitesi yükselmekte, kalifiye eleman istihdam edebilmekte, teknoloji seviyesi yükselmekte, üretim teknikleri iyileşmekte ve ucuz hammadde temin edebilmektedirler. Örgütlenme ile Küçük ve Orta Boy İşletmeler hem yurt içi hem de yurt dışı faaliyetleri daha iyiye gitmektedir. Ancak Sektörel Dış Ticaret Şirketi modelinin etkin işlemediği görülmüştür. Name and Surname : Nurdan Yurdakul Field : Economics Programme : Economics Policy Supervisor : Professor Orhan Sezgin Degree Awarded and Date : Master - September 2004 Small and Medium Enterprises, Sectoral Foreign Trade Companies ABSTRACT ORGANIZATIONS OF SMALL AND MEDIUM ENTERPRISES FOR EXPORT IN TURKEY: THE EFFICIENCY OF THE MODEL OF SECTORAL FOREIGN TRADE COMPANIES The Small and Medium Enterprises which are dominated among the total number of companies in Turkey, control a major rate of employment, but as they play an important role in Turkish economy, they take a minor rate in total exports. Export is a specific field which requires knowledge, experience, capital, qualified staff and technology. Due to the unique featuers and problems, the Small and Medium Enterprises can not incline to export business direclty. In these thesis, the efficiency of the Sectoral Foreign Trade Companies' model which is formed to rise the rate of Small and Medium Enterprises in exports is examined. By integrating the power of ten (sometimes five depending on the local conditions) Small and Medium Enterprises which work in the same field in Sectoral Foreign Trade Companies, a rise in exports is aimed. While Small and Medium Enterprises continue to focus in production, Sectoral Foreign Trade Companies interest in all stages of exports. The Small and Medium Enterprises who can establish Sectoral Foreign Trade Companies, can increase product quality, employ qualified staff, increase technological level, improve production models and provide cheaper raw materials. Thanks to these organizations Small and Medium Enterprises develop in both abroad and homeland. However, the model of Sectoral Foreign Trade Companies seems to work insufficiently.
Keywords: Küçük İşletmeler_Türkiye